Geen greenfeespelers op The Dutch

The Dutch golfbaan

Hein Verbeek van Het Financieele Dagblad schrijft over de onrustige situatie op The Dutch in 2019. 

“Twee kampen stonden tegenover elkaar: aan de ene kant de commissarissen (…). Zij wilden de opzet van de golfclub veranderen. De leden moesten in hun ogen echte aandelen in The Dutch kunnen verwerven, in een verenigingsstructuur. (…) Aan de andere kant stonden de (overwegend Schotse) golfprofessionals die als grootaandeelhouders geen duimbreed wilden toegeven.”

go to link Lees het artikel op de website van het FD.

Efteling sluit in 2034

Efteling Golfpark 18-holes baan

Efteling Golfpark wordt in 2034 gesloten, zo heeft het attractiepark bekendgemaakt. De 18-holes baan ligt op grond van De Efteling. In een bericht van RTL Nieuws zegt woordvoerder Femke van Es:

“Het golfpark past niet bij onze huidige visie. Onze aandacht gaat uit naar het attractiepark. Dat is erg succesvol. (…) De golfsport in Nederland groeit nauwelijks. De huidige golfers blijven wel golfen, maar er is heel weinig nieuwe aanwas. Het is geen populaire sport meer.”

see url Wat ook meespeelt is dat De Efteling het attractiepark met vakantiehuisjes wil uitbreiden. Nieuwe grond vinden is niet eenvoudig, het is eenvoudiger om het bestemmingsplan voor het gebied van de golfbaan te wijzigen.

De 18-holes baan naar een ontwerp van Donald Steel werd in 1995 geopend. De Efteling staat in de Top 50 van beste 18-holes banen op de 36ste plaats (de Top 50 van 2017).

Lees het bericht op rtlnieuws.nl.

Old Course Loenen breidt uit

Old Course Loenen

Golfclub Old Course Loenen heeft een stuk grond van 13,7 hectare grond gekocht. De club in Loenen aan de Vecht spreekt van een “eerste stap voor uitbreiding”. De grond ligt ten zuiden van de huidige golfbaan, tussen de N402 en het Amsterdam-Rijnkanaal,

Voorzitter Ben van Doesburgh: “De grond van je buurman is doorgaans maar één keer te koop en daarom hebben wij aan de leden voorgesteld om deze kans nu te pakken. Dat voorstel is met grote meerderheid van stemmen aangenomen. Voor het realiseren van de aankoop wordt gewerkt aan een combinatie van financiering door leden en externe partijen.”

Het aangekochte gebied zal voorlopig een agrarische bestemming behouden. Van Doesburgh: ”Terwijl schapen het land begrazen zullen verschillende teams binnen de club zich in alle rust buigen over de aanleg van nieuwe holes. Maar dat het gebied ‘groen’ is – en blijft – staat nu al vast.”

OLC speelt op een 9-holes baan; 13,7 hectare is te klein voor nog eens negen holes. De toekomstige uitbreiding omvat volgens de club een nog onbepaald aantal holes. Bestuurslid Marco de Jong, verantwoordelijk voor de baan: “De eerste leden hebben zich al spontaan gemeld met suggesties voor de vormgeving van de baanuitbreiding. Die betrokkenheid geeft een heel prettig clubgevoel en bevestigt dat we met zijn allen een goed besluit hebben genomen.”

De aangekochte grond wordt op 1 januari 2020 aan de golfclub overgedragen. Nabij het gebied is recent bij archeologisch onderzoek een oude ijzeren kolfslof gevonden. Die is vergelijkbaar met het blad van een hedendaagse golfclub. De vondst ondersteunt de overlevering dat de golfsport in 1297 in Loenen aan de Vecht is ‘geboren’.

De huidige 9-holes golfbaan van Old Course Loenen is tien jaar geleden in gebruik genomen. De golfclub telt op dit moment 648 leden. 

Eigenaar over Bernardus Golf

Bernardus Golf in Cromvoirt

Robert van der Wallen vertelt in Het Financieele Dagblad over zijn eigen luxe golfcomplex Bernardus in Cromvoirt.

“Ik ben trots op wat het is geworden, maar ik heb ook veel meer uitgegeven dan de bedoeling was.” Naar verluidt 50 miljoen euro.

Lees het artikel op fd.nl.

Gemeente koopt golfbaan in Doorn

Doornse golfclub golfbaan

De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft de grond gekocht waarop de golfbaan van de Doornse Golf Club ligt. Voorlopig kan de golfbaan blijven waar die nu is maar de toekomst is onzeker. Lees meer over het lot van de Doornse Golf Club op rtvutrecht.nl. De 9-holes par-3 baan uit 1993 is ontworpen door architect Alan Rijks.

In maart 2018 vierde de club het 25-jarige bestaan. Onder de aanwezigen waren vertegenwoordigers van de gemeente, de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie, Alan Rijks, teaching professional Cees Dorrestein en de huidige pro’s.

Portret top-10 baan Hoge Kleij

Golfbaan de Hoge Kleij in Leusden

In de Leusder Courant is een portret van Golfclub de Hoge Kleij verschenen.

” (…) Het complex ziet er piekfijn uit. De firma De Ridder uit Soesterberg zorgt hiervoor en zes mensen zijn in het hoogseizoen fulltime bezig om het speelveld zo mooi mogelijk te houden. ‘En dat lukt uitstekend’, glundert Joost Sträter. ‘Wij behoren tot de tien mooiste banen van Nederland en ook nog eens tot de tien best onderhouden golfverenigingen. Dat spreekt mensen natuurlijk ook aan.’

Lees meer: leusderkrant.nl. 

Wedstrijd op Links Valley en Heidegolf Ullerberg

Heidegolf Ullerberg in Ermelo

The Links Valley en de heidegolfbaan op Landgoed Ullerberg werken sinds kort nauw samen. Op zondag 7 april 2019 kunnen golfliefhebbers kennismaken met deze twee totaal verschillende banen op hetzelfde landgoed.

The Links Valley, in 2018 geopend, is de eerste omkeerbare 9-holes golfbaan van Nederland. De 9-holes baan van Landgoed Ullerberg is de enige heidegolfbaan van Europa. Deze baan stamt uit 1923. De fairways op de oude baan zijn niet van gras, men speelt op kort geschoren heide.

Na ontvangst in Brasserie The Valley om 10 uur wordt de groep gesplitst en start het ene deel op The Links Valley en het andere deel op de heidegolfbaan. In de middag speelt de eerste groep op de heidebaan en de tweede groep op The Links Valley.

Na afloop van de vriendschappelijke wedstrijd is een prijsuitreiking in de brasserie en ontvangt de winnaar een beker.

Informatie: ullerberg.nl.

De Stentor schrijft over Heidegolf Ullerberg omdat de dertig erfgenamen van de familie Waller de deuren van de baan openen voor iedereen op elke dag:

“Met ingang van dit seizoen gaat de baan van maandag tot en met vrijdag open en is het zelfs mogelijk om voor 350 euro een seizoenskaart aan te schaffen.”

Lidmaatschappen The Dutch geveild

The Dutch golfbaan Spijk

Een persbericht van The Dutch, 15 maart 2019

Golfclub The Dutch lanceert ‘The Dutch Auction House’

De Nederlandse top golfclub The Dutch, bekend van onder meer de KLM Open, slaat vanaf heden een nieuwe koers in. Dit betekent een wisseling in het bestuur. De Raad van Commissarissen en de directeur hebben in goed overleg haar functies per direct neergelegd. Zij konden het niet eens worden met de aandeelhouders over de strategie en de koers van The Dutch richting de toekomst.

Het belangrijkste onderdeel is het oplossen van een aanzienlijke lijst van Members die hun certificaat willen verkopen. De zienswijze over de manier waarop dit zou moeten gebeuren liep te ver uiteen. Een Letter of Intent, die hiervoor was opgesteld, bleek niet voldoende draagvlak te hebben bij de aandeelhouders. De meerderheid van de aandeelhouders heeft daarom besloten deze Letter of Intent niet verder uit te werken. Deze aandeelhouders hebben de heer Sander van Gelder bereid gevonden per gelijke datum als gedelegeerd commissaris op te treden. Deze aandeelhouders hebben Phil Helsby, één van de founders van The Dutch, tot algemeen directeur van alle vennootschappen benoemd.

Volgens Phil Helsby is een gezonde toekomst van The Dutch het belangrijkste uitgangspunt. De aandeelhouders en de golfpro’s van Made in Scotland zijn op en top gemotiveerd. Door wijzigingen in de governance aan te brengen wordt de continuïteit van The Dutch voor haar Members in de toekomst volledig gewaarborgd. Het concept van The Dutch wordt onverminderd voortgezet met professionele aandacht van de Made in Scotland golfprofessionals, die exclusief voor The Dutch en haar Members beschikbaar zijn. De nadruk ligt op de optimalisering van het Private en het Business Member concept.”

Volgens Phil Helsby is er voldoende belangstelling voor een Membership van The Dutch. Echter de huidige structuur voor de verhandelbaarheid van de speelrecht certificaten belemmert de instroom. Om dit te stimuleren wordt binnenkort “The Dutch Auction House” gelanceerd. Dit is een gesloten omgeving voor het aanbieden en aankopen van deze certificaten en om aanbod en vraag bij elkaar te brengen.

Uitbreiding Brugse Vaart

Oostburg golfbaan De Brugse Vaart

Golfdomein De Brugse Vaart wil naast de 18-holes baan nog een 9-holes aanleggen.

“Een woordvoerder van de golfclub zegt dat er veel vraag is naar een kortere baan. “Op een baan van negen holes kunnen spelers binnen anderhalf uur hun ronde afwerken. Als ze dat nu op de bestaande baan willen doen, zijn ze veel meer tijd kwijt. En tegenwoordig hebben veel mensen die tijd niet meer.”

Lees meer in een bericht op omroepzeeland.nl.