Natuurgolf op Naarderbos

Green 18 van Naarderbos

De enige golfbaan van Nederland die gedurende de coronacrisis open is, Naarderbos, is geen golfbaan meer. Het golfterrein aan het Gooimeer is totaal verwilderd maar wel “open”. In afwachting van een nieuw bestemmingsplan wordt de 18-holes baan gebruikt als recreatiegebied.

Naarderbos, ontworpen door Gerard Jol, stond tot 2014 in de Top 50 van beste 18-holes banen in Nederland. In november 2018 ging de poort op slot, de Golfexploitatiemaatschappij Naarderbos ging failliet. Dat was een gevolg van een langdurig en complex conflict tussen eigenaar Michael van de Kuit en de gemeente Gooise Meren (Naarden, Muiden en Bussum) dat nog steeds speelt.

Nu lopen er vooral wandelaars met honden rond op de baan uit 2003 maar op sommige dagen zie je ook nog wel eens een golfer. Je moet dan wel veel ballen meenemen want je raakt ze snel kwijt. Golf op Naarderbos is nu golf in de natuur. De fairways zijn veranderd in hoge rough, in de bunkers staat onkruid en het gras op de kapot gebarsten greens is bijna helemaal verdwenen.

De huidige staat van Naarderbos maakt één ding heel duidelijk: een golfbaan kan niet lang zonder onderhoud. Naarderbos is geen golfbaan meer en zal het ook niet meer worden. Maar hopelijk mag en zal er op andere golfbanen weer snel gegolfd worden want voor onderhoud zijn inkomsten nodig.

Green 18 van Naarderbos
Green 18 van Naarderbos
Green 18 Naarderbos
De cup zit nog in de green op hole 18
Als een green niet wordt onderhouden
tee 18 van Naarderbos
Als een tee niet wordt onderhouden
Hole 18 Naarderbos
Als een fairway niet wordt onderhouden
Hole 1 Naarderbos
De afslagplaats van de eerste hole op Naarderbos; de holeborden zijn er nog

De Pan een “sleeper” van beste architect ooit

Harry Colt

In een artikel op de website van Links Magazine noemt Thomas Dunne de baan van De Pan een “sleeper” (een relatief minder bekend meesterwerk) van “The Greatest Golf Architect of All Time: Harry Colt”.

Harry Colt staat in een oude editie van Links Magazine uit 2013 bovenaan de ranglijst van de “25 greatest architects of all time”. In een artikel beschrijft Thomas Dunne het ontwerpfilosofie van Colt. Hij geeft ook aan wat hij de beste baan, de meest representatieve baan en de beroemdste hole van Colt vindt. En onder het kopje “Sleeper” (een onverwachte hit) schrijft hij:

“In the 1920s and ’30s, Colt and Alison regularly crossed the English Channel to develop links on the North Sea coastlines of France (Le Touquet), Belgium (Royal Zoute), and Holland (Kennemer, Royal Hague). In the Dutch interior, Colt found a swath of Surrey-esque heathland at Utrechtse Golf Club. One highlight of that course, known as “de Pan,” is the superb short par-four 10th, which calls for an approach threaded between a pair of tall, scrub-covered mounds.”

Dunne is samen met Lawrence Donegan oprichter van het prachtige golfblad McKellar Magazine. De Pan staat in de Top 50 van Nederlandse golfbanen op de tweede plaats.

Lees het artikel op linksmagazine.com.

Lees ook Colt in Nederland.

Lees ook een artikel uit 2005 van Thomas Dunne over “Holland’s Linksland” (pdf).

Links Valley beste 9-holes baan

Links Valley golfbaan

Links Valley staat bovenaan in de nieuwe Golfers’ Choice-ranglijst van 9-holes banen die Leadingcourses.com elk jaar publiceert. Leadingcourses is een beoordelingsplatform voor golfers.

Om precies te zijn staat de omkeerbare baan in Ermelo op de eerste plaats van de ranglijst met “beste golfclubs (overall) van Nederland met 9 holes”. In deze ranglijst wordt niet alleen gekeken naar het oordeel van golfers over de baan, ook hun oordeel over het onderhoud, het clubhuis en de faciliteiten wordt meegewogen.

Links Valley is als “reversible” 9-holes baan een geval apart, lees meer in dit artikel op deze website.

De Koninklijke Haagsche, nummer 1 in onze Top 50, staat opnieuw op de eerste plaats in de Leaedingcourses-ranglijst met beste 18-holes golfclubs (overall). En de Haagsche is ook weer nummer 1 in de lijst met beste golfbanen van Nederland. Voor die ranglijst wordt alleen gekeken naar het cijfer dat golfers voor de golfbaan zelf geven. In deze “pure” lijst staat Links Valley overigens op de 39ste plaats.

In de ranglijst beste onderhoud van Nederland is dit de top 5:

 • The Dutch
 • Haagsche
 • Bernardus
 • De Pan
 • Noordwijkse

“Brabantse Sahara” voorbeeld voor Bernardus

Bernardus Golf

Golf Course Architecture schrijft over Bernardus Golf, de baan van Kyle Phillips die in de nieuwe Top 50 op de negende plaats is binnengekomen.

“Inspiration wasn’t far away; Cromvoirt lies just east of the Loonse en Drunense Duinen National Park, the ‘Brabant Sahara’ known for its shifting sands. What Kyle Phillips found there was a gently rolling heathland, with heather, gorse and pines – an ideal landscape to draw from in preparing plans for Bernardus.”

Lees het artikel hier.

Grote renovatie van Schaerweijde

Schaerweijde Golf

Golf Course Architecture bericht over de renovatie van de 9-holes baan van Schaerweijde Golf:

“The work, which was approved by the club in summer 2019, is focused on improving drainage, greens and approaches. Bunkers will also be reduced in size and made more visible, with some relocated, and a new sprinkler system will be introduced. The club hopes that the project will make the course – which comprises eight par threes and a par four – more playable for all.”

De renovatie wordt begeleid door architect Alan Rijks en uitgevoerd door De Ridder. De baan is een eigen ontwerp (bij de aanleg in 1990 was geen bekende architect betrokken). Lees ook een bericht op de website schaerweijde.nl.

Joost Luiten over leuke golfbanen

De Pannenkoek op de Hilversumsche

Chris Bertram, samensteller van de Continental European Top 100 in National Club Golfer, sprak met Tourpro’s over wat een golfbaan leuk maakt:

““It’s right there in front of you”. Or “It’s not tricked up”. Or “I have good memories there”. That’s often about as insightful as it gets when you ask Tour pros to assess courses they like. Undeterred, we asked 20 leading European Tour names what makes a course fun to players for whom 99% of courses are simply so easy that they verge on tedious pitch and putts.
Guess what? We struck gold more often than we hit a brick wall. Here are the 12 best verdicts…”

Onder hen is Joost Luiten en hij zegt:

“Variation, a nice mix of holes. Not too many holes that are the same. Different types of par 3s, holes that change in direction. Good position of bunkering – it needs to have bunkers and run-offs in the right positions. I like plateaux in greens, not Mickey Mouse bumps but plateaux that you have to hit to get close to pins. Examples I would give you are De Pan, Hilversumsche and Eindhoven in the Netherlands.”

En de Belg Nicolas Colsaerts heeft het gehad met lange par-3’s:

“Everything in front of you. Distinct pin locations. Driveable par 4s. Short par 3s that require accurate shots – not this 200-yard sht that we get – it’s fcking boring (there are courses we play on tour where you think “really? What were they thinking?” ) Views are always welcome. Condition has to be good but it’s not crucial if you’re playing for fun.”

Lees het artikel: nationalclubgolfer.com.

Investeringen in Golfbaan Engelenburg

Golfbaan Kasteel Engelenburg

Regiobode bericht over nieuwe vormen van samenwerking tussen de eigenaar van (Golfbaan) Kasteel Engelenburg, Anton de Lange, en de club die op de 9-holes baan speelt. De Lange meldt in het artikel ook dat de baan technisch aangepast en verbeterd wordt:

“‘De golfbaan van de Engelenburg staat al jaren in de top 10 van mooiste banen van Nederland’, zegt De Lange trots. ‘Daar willen we graag blijven en ik ben ook bereid daarin te investeren.”

Lees het bericht op regiobodeonline.nl. In de Top 15 van beste 9-holes banen staat Engelenburg nu op de 14de plaats.

Baanverbeteringen op Golfpark Wilnis

golfpark wilnis

Bron: persbericht.

De oefengreen op Golfpark Wilnis is altijd druk bezocht en de roep om meer ruimte voor het oefenen van het chippen en pitchen is in de loop der tijd toegenomen. Golfpark Wilnis besloot om deze uitdaging groots aan te pakken en heeft de hulp ingeroepen van Michiel van der Vaart, de architect die samen met Gerard Jol van Jol Golf Design verantwoordelijk was voor de geslaagde uitbreiding in 2011. Toen is de baan van negen naar achttien holes uitgebreid en zijn de oorspronkelijke negen holes aangepast, met als resultaat dat de baan enkele jaren geleden hoog binnenkwam in de Top 50 van beste 18-holes banen in Nederland. Golfpark Wilnis staat in de ranglijst van 2020 op de 35ste plaats.

Van der Vaart, die al sinds 2003 betrokken is bij de baan in Wilnis, heeft nu een geslaagde oplossing gevonden om de oefenfaciliteiten uit te breiden en tegelijk enkele oorspronkelijke holes nog uitdagender te maken.

“Rondom clubhuizen is het altijd stoeien met de ruimte omdat je alle functies zo dichtbij mogelijk wilt hebben”, zegt Van der Vaart. “We kunnen deze uitdaging echter optimaal oplossen, namelijk door de huidige hole 9, die door velen gezien werd als een minder spannende lange hole, in te korten tot een korte spannende par 5. Hierdoor ontstaat er ruimte om direct nabij het clubhuis een grote oefengreen te maken.”

Michiel van der Vaart stelde daarnaast voor om ook aan deze zijde van het clubhuis een terras te maken. Dit nieuwe terras op de eerste verdieping, waar de ochtendzon volop schijnt, zal een fantastisch uitzicht bieden op de nieuwe green van hole 9 en de nieuwe oefenfaciliteiten.

Om het karwei in één keer goed te doen worden ook de fairways van hole 1 en hole 9 volledig opnieuw ingericht en cultuurtechnisch opgebouwd. Daarbij wordt ook de bunkering aangepast. “Een korte par 5 dient immers wel stevig verdedigd te worden door hindernissen”, aldus Van der Vaart.

Ook zullen er op hole 1 nieuwe tees worden aangelegd en een flinke greenside bunker. Door al deze aanpassingen is te verwachten dat de baan, die nu al hoog scoort op de publiekswebsite Leadingscourses.com, in de toekomst nog meer gewaardeerd zal worden.

De zijde van het clubhuis die voorheen in de schaduw lag zal in de nabije toekomst het centrum worden van veel bedrijvigheid, mede dankzij de realisatie van een verlichte, dubbele jeu de boules-baan die tevens als evenemententerrein gebruikt kan gaan worden. Dat was al lange tijd een grote wens van de opdrachtgever.

De aannemer Willem Kool is in de eerste week van januari van start gegaan met de werkzaamheden. In de vroege zomer van 2020 kunnen de eerste elementen in gebruik worden genomen.

Gelpenberg gastheer van Pro Golf Tour

Drentse GC De Gelpenberg

Op de baan van de Drentse Golfclub de Gelpenberg, nummer 19 in de Top 50, wordt van 21 tot 23 augustus 2020 een toernooi gespeeld van de Pro Golf Tour. De club bestaat in 2020 50 jaar.

“De keuze voor de Gelpenberg is een erkenning van de topkwaliteit van de baan en past helemaal in de ambitie van onze vereniging om zich te kunnen blijven meten met de top van Nederland”, zegt Marcel Kocks, voorzitter van DGC de Gelpenberg.

In het bericht, ook te lezen op dgcdegelpenberg.nl, staat ook informatie over golf in Drenthe:

 • 14 banen
 • 6238 mannen 
 • 3011 dames
 • 191 golfers hcp 0-10
 • 4118 golfers hcp 10,1 – 36
 • 3914 met hcp 37 – 54
 • 1026 met hcp 55 en hoger
 • 2988 lid van een digitale vereniging
 • 6261 lid van vereniging ‘met baan’