Dutch Masterpieces

“Linksland, heathland, parkland—the Netherlands has it all.” Zo begint een artikel op de website van Links Magazine over golfbanen in Nederland.

De meeste Amerikanen maken golfreizen naar de British Isles, maar het is volgens Links Magazine de hoogste tijd dat ze Nederland gaan ontdekken. Niet alleen omdat Nederland een ‘fun country to visit’ is, ook omdat ’tee times in the UK and Ireland are becoming as scarce as metal spikes’. En omdat Nederland veel goeds te bieden heeft:

“Some are true links courses, set in windswept dunescapes that rival those of Great Britain and Ireland in both size and spectacle. Others are heathland or parkland courses, including several designed by Golden Age luminary Harry S. Colt. And then there are the more modern layouts from contemporary designers, including Kyle Phillips and Dutchman Frank Pont, both of whom have also had a hand in restoring some of the Netherlands’ best-loved courses.”

In het artikel vertelt golfbaanarchitect Frank Pont dat Nederland meer dan 160 kilometer aan ‘linksland’ heeft. Hij wijst er ook opdat het linksgebied vaak meer is dan een dunne strook. Op sommige plaatsen is het land tussen zee en vruchtbaar land kilometers breed. De auteur van het artikel, David Desmith, ziet de Koninklijke Haagsche als beste:

“Many of its brawny holes feature crowned greens, often elevated, that test your skill with approach and recovery shots all day long.”

Over de Noordwijkse:

“There are numerous false fronts, swales, pot bunkers, and challenging angles to negotiate. One highly memorable hole is the 15th—a par four that doglegs over/around a towering sentinel dune.”

Natuurlijk worden ook de beste heidebanen behandeld, zoals De Pan, Eindhovensche Golf en Hilversumsche:

“Courses that are often compared to English standouts Sunningdale and Swinley Forest.”

Ook vermeld worden Bernardus, The Dutch, Lage Vuursche, The International, Stippelberg, Hoge Kleij, de Swinkelsche en Links Valley . Architect Kyle Phillips over Bernardus:

“The golf course itself is really a restoration of the landscape—the historic landscape.”

Lees het artikel van Links Magazine hier.