Best van de rest

Deze banen hebben in het verleden in de Top 50 gestaan maar staan niet in de meest recente ranglijst.

Landgoed Bergvliet (2006 Jol Golf Design, aanpassingen Michiel van der Vaart)
De heide op het golfterrein tussen Breda en Oosterhout wordt sterk gestimuleerd.

Domein de Brugse Vaart (1988, Bram de Vos, Ron Kirby)
Een bijzondere parkbaan met kronkelende waterpartijen en greens van een hoge kwaliteit. Een mooie baan waar je weinig over hoort, een imposant clubhuis en prachtige flora en fauna met pelikanen.

Brugse Vaart golfbaan Oostburg
Brugse Vaart

GC Brunssummerheide (1985, Paul Rolin, Joan Dudok van Heel, Bruno Steensels)
Een mooie en uitdagende 36-holes baan in de mooie bosrijke omgeving van Heerlen, tussen de natuurgebieden Brunssummerheide en de Schinveldse Bossen. De Blauw- en Geel-holes worden als de beste gezienTip: hotel aan de baan!

Golfbaan Dirkshorn (2009, Alan Rijks)
Een goede “polderlinks” (een open glooiende baan met weinig bomen). 

Golfbaan de Hooge Rotterdamsche (1990, Gerard Jol)
De parkbaan in het Hoge Bergse Bos heeft bosdelen en hoogteverschillen door een heuvelrug van ongeveer 25 meter hoogte. De heuvelrug bestaat uit resten van Rotterdam na de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog.

Hooge Rotterdamsche golfbaan
De Hooge Rotterdamsche

International Golf Maastricht (2006, Steve Marnoch, Dimitri Van Hauwaert)
De heuvelachtige baan van de Maastrichtse is in de afgelopen tijd flink aangepast waardoor de holes beter op elkaar aansluiten.

GC de Koepel (2003, Frank Pennink, Alan Rijks, renovatie Frank Pont)
De baan met oude inheemse bomen, heide en water ligt in een mooi stukje natuurgebied dat vroeger bekend stond als de Wierdense duinen. 

GC Midden-Brabant (2001, Alan Rijks)
Een mooi gelegen en populaire baan in een Brabants coulisselandschap. De holes slingeren langs solitaire bomen en bospartijen.

Golfbaan Naarderbos (2003, Jol Golf Design)
Bosholes, parkbaanholes en linksachtige holes op een voormalige vuilstort met veel hoogteverschillen. Een leuke en prima verzorgde baan en met veel stijlen.

BurgGolf Purmerend (De Purmer)(1989, TomMcAuley, Bruno Steensels)
Op de 36-holes parkbaan van BurgGolf in Purmerend doen de verschillende 9-holes combinaties niet voor elkaar onder. Hotel aan de baan.

Burggolf purmerend golfbaan
BurgGolf Purmerend

BurgGolf St Nicolaasga (Sint Nyk) (2001, Paul Rolin, Alan Rijks)
De Friese BurgGolf-baan is een mooi gebalanceerde mix van bos- en parkbaanholes. De baan is ruim opgezet en het onderhoud is doorgaans uitstekend. Een prima golfbaan voor een brede categorie spelers, zonder valse pretenties, waar de dingen die er toe doen voor elkaar zijn. 

Golfpark de Turfvaert (2010, Frank Pont)
De Turfvaert is een uitstekende laagdrempelige baan met lage tarieven. Het terrein is net wat klein voor 18 holes.

GC ’t Zelle  (1992, Tom MacAulay)
Een fraaie, ruim opgezette parkbaan op het gelijknamige landgoed in Gelderland.

Golfbaan 't Zelle
De baan van GC ’t Zelle

Bernardus, Links Valley en Vianen

Golfbaan Bernardus in Cromvoirt was nog niet open toen de meest recente ranglijst werd samengesteld. Dat geldt ook voor The Links Valley (de omkeerbare 9-holes baan die je als 18-holes baan kunt beschouwen) en De Kroonprins van Vianen.

Links Valley golfbaan
Links Valley

Andere 18-holes banen in Nederland

GC Almeerderhout (1986, Joan Dudok van Heel, Alan Rijks, aanpassingen Bruno Steensels)
De parkbaan is gevarieerd en lang van de achterste tees. Met architect Bruno Steensels wordt de ruim opgezette course op diverse punten verbeterd.

GC Almkreek (1995, Alan Rijks)
Veel waterpartijen en hoogteverschillen op de parkbaan in het Brabantse Almkerk. Hollandse vergezichten over weilanden en boerderijen.

GC Amelisweerd (1997, Gerard Jol)
De baan ligt vlakbij de stad Utrecht maar ook naast natuurgebied Amelisweerd. Afgezien van treinen is het rustig op de parkbaan met drie grote waterpartijen.

Amsterdamse GC (1990, Paul Rolin, Gerard Jol)
De parkbaan van de Amsterdamse met waterpartijen en bos is volwassen geworden. De Amsterdamse wordt voortdurend verbeterd en is veel minder vlak dan bij de opening in 1990.

Golfcentrum Batouwe (1993, Alan Rijks)
De parkbaan met hoogteverschillen ligt in een Betuws landschap met veel fruitbomen en boomgaarden. De Peren- en Appel-holes van de 27-holes baan worden gezien als de beste.

Golfbaan Bentwoud (2012, Jol Golf Design)
De pay-and-play baan bij Zoetermeer is een aanwinst voor Nederland. Elk jaar worden de holes volwassener en mooier. De architectuur past goed bij het Nederlandse landschap en Bentwoud heeft volgens juryleden van de Top 50 “veel interessante holes”.

Best Golf (1988, Joan Dudok van Heel, aanpassingen Bruno Steensels)
De baan nabij Eindhoven biedt negen bosholes en negen parkholes. De volgende tee ligt altijd vlakbij de green die je verlaat.

GC Capelle (1991, Donald Harradine)
De 18-holes parkbaan in Capelle aan den IJssel is een oase van rust in een druk stedelijk gebied.

Golfclub Capelle golfbaan aan den Ijssel

Golfclub Capelle

Catharinenburg (Roxenisse) (1989, eigen ontwerp, uitbreiding Alan Rijks)
De polderbaan op Goeree-Overflakkee in de provincie Zuid-Holland heeft leuke linkselementen.

GC de Compagnie (1989, Gerard Jol)
18 holes in een groot natuurgebied in het hart van het Groninger land. Met bosgebieden, waterhindernissen en hoogteverschillen.

Crayestein Golf (1988, Henk en Kees Kuijsters)
De leuke openbare golfbaan wordt geroemd om zijn snelle en betrouwbare greens. In de afgelopen jaren is de baan bij Dordrecht op tactisch en esthetisch gebied verbeterd.

GC Cromstrijen (1991, Tom MacAuley, aanpassingen Gerard Jol)
De parkbaan ligt in Numansdorp, ten zuiden van Rotterdam, in de Hoeksche Waard aan de oevers van het Hollands Diep. Veel variatie, veel grote waterpartijen. De club beschikt niet alleen over een 18-holes baan maar ook over een 9-holes ‘compact course’ met par-3 en par-4 holes (par 60) voor de ‘startende en afbouwende golfer’.

Golfbaan Cromstrijen
Golfclub Cromstrijen

Golfbaan Delfland (2003, Jol Golf Design)
Pay&play golf bij Delft op een prima polderbaan waar elk jaar aan gesleuteld word. Delfland heeft uitgebreide oefenfaciliteiten.

Dorhout Mees (1990, Andrew Cude, Paul Rolin, Alan Rijks)
Dorhout Mees (36 holes) is deels een parkbaan maar heeft ook open holes met een linkselement. Veel waterpartijen en vergezichten over de polder van oostelijk Flevoland.

Golfresidentie Dronten (1997, William Amick, Robin de Vooght)
De parkbaan slingert langs de huizen van de Golfresidentie. De huiseigenaars zijn ook eigenaar van de baan. Spelen op de 18-holes baan kan alleen op uitnodiging.

The Duke (1991, Robin de Vooght, uitbreiding Alan Rijks)
De baan van Jumbo-familie Van Eerd in Nistelrode, die vroeger De Hooge Vorssel heette, is uitgebreid naar 18 holes. De eilandhole, waarbij je naar een door water omgeven green slaat, is spectaculair. Als zwak punt wordt gezien dat de baan in het bos- en heiderijke Brabantse landschap “een ratjetoe van allerlei architectuurstijlen” is.

De eilandhole van The Duke tijdens de aanleg
De eilandhole van The Duke tijdens de aanleg
The Duke golfbaan Veghel
De eilandhole op The Duke

Golfbaan Edda Huzid (1989, Paul Rolin, Alan Rijks)
Gesloten in 2018. Een leuke parkbaan in Voorthuizen, aangelegd in een licht glooiend Veluwse landschap. Gevarieerd met doglegs en waterpartijen.

Golf Center Flevoland (1979, Eschauzier & Thate)
De parkbaan bij Lelystad ligt vlakbij het natuurgebied Oostvaardersplassen. Ondanks veel begroeiing speelt de wind vanaf het IJsselmeer een grote rol.

BurgGolf Gendersteyn (1994, Alan Rijks)
De afwisselende 27-holes golfbaan van BurgGolf ligt in Veldhoven; in bossen en op een heuvelachtig terrein met hoogteverschillen van meer dan 20 meter.

De Goese Golf (1994, Donald Steel, Hans Hertzberger)
De fraaie, waterrijke en grote baan (75 hectare) in het Zeeuwse polderlandschap ligt nabij het nationaal beschermd natuurgebied de Oosterschelde.

Golfbaan de Golfhorst (1997, Alan Rijks, James Croft)
De Limburgse baan in het hartje van de Peel heeft grote verschillen in hoogte en fraaie vergezichten over de omringende weilanden en akkers.

GC Grevelingenhout (1988, Donald Harradine)
De stille baan bij Bruinisse ligt op een terrein met bossen en wordt omzoomd door een woongebied met vrijstaande villa’s. Waterpartijen en bosschages scheiden de baan en de huizen.

GC de Groene Ster (1993, Gerard Jol)
De baan is aangelegd in een gevarieerd Friese landschap met veel waterpartijen. Recent zijn de bunkers gerenoveerd op de baan in Leeuwarden die veel aandacht besteedt aan duurzaam beheer en biodiversiteit.

GC de Gulbergen (1996, Hans Herzberger/Donald Steel), aanpassingen Han Wessels)
De uitdagende baan op Landgoed Gulbergen in Mierlo heeft veel waterhindernissen maar ook heuvels en bosholes.

Haarlemmermeersche GC (1986, Christie O’Connor, Alan Rijks)
De afwisselende parkbaan ligt in een rustig gebied vlakbij Hoofddorp. In de afgelopen twee jaar zijn alle holes opgeknapt: her en der nieuwe afslagplaatsen, nieuwe drainage, bunkers verwijderd en nieuwe bunkers geplaatst, bomen gekapt en (voor)greens gerenoveerd.

Golf4All Harderwijk (2006, Alan Rijks)
De open 18-holes golfbaan past goed in de polderomgeving van Harderwijk. Golf4all heeft enkele karakteristieke holes waarvan er eentje eindigt met een eilandgreen.

GC Havelte (1990, Donald Steel, aanpassingen Michiel van der Vaart )
De mooie licht geaccidenteerde parkbaan in Zuidwest-Drenthe, grenzend aan het natuurgebied Het Uffelterzand, heeft veel oude bomen.

BurgGolf Haverleij (2002, Donald Steel en Martin Ebert)
De parkbaan van BurgGolf heeft veel waterpartijen en wordt omringd door woonkastelen van het gelijknamige nieuwbouwproject.

Burggolf Haverleij golfbaan
BurgGolf Haverleij

Heemskerkse GC (1994, Gerard Jol)
De polder- en parkbaan ten zuiden van Alkmaar is waterrijk en licht glooiend. 

Golfbaan Hitland (1993, Gerard Jol)
De enige overgebleven openbare golfbaan van Nederland ligt in het polderlandschap tussen Gouda en Rotterdam en is in de afgelopen jaren flink opgeknapt. Het renovatiewerk varieert van aanpassingen rondom de greens tot afslagplaatsen.

Golfbaan de Hoge Dijk (Olympus) (1990 Joan Dudok van Heel, tweede negen 1995, 2000 Gerard Jol, aanpassingen Michiel van der Vaart)
De degelijke parkbaan aan de rand van Amsterdam, een deel van het recreatiegebied De Hoge Dijk, staat bekend om goede greens.

Keppelse GC (1932, Del Court van Krimpen, uitbreiding Bruno Steensels)
De gevarieerde baan ligt tegen het plaatsje Hoog-Keppel in de rustige Achterhoek: open holes, bosholes en parkbaanholes. De oude holes verschillen erg van de nieuwe.

De Kroonprins van Vianen (2018-2019, Michiel van der Vaart)

Golfbaan De Kroonprins van Vianen

GC Leeuwenbergh (1988, Gerard Jol)
Leeuwenbergh is vanwege snelwegen en tunnels in de omgeving vaak aangepast. De baan ligt op een lappendeken van stukjes grond, maar ondanks die beperking treft de bezoeker een aantrekkelijke parkbaan met veel glooiing.

Liemeer G&CC (2007, Alan Rijks)
De open “semi-links” polderbaan bij Nieuwveen is volwassen geworden. Er is de laatste jaren veel aandacht besteed aan het verbeteren van de kwaliteit van de greens, fairways en drainage.

Het Rijk van Margraten (2006, gebaseerd op ontwerp van Alan Rijks)
De heuvelparkbaan bij Maastricht tussen landerijen, wijngaarden en oude bossen biedt originele holes die mooi geïntegreerd zijn in het oorspronkelijke landschap.

Golfbaan Martensplek (1993, Jan Eschauzier)
De parkbaan met veel waterpartijen in Hoogeveen wordt omgeven door natuurgebied De Goudplevier en is fraai verweven met de Drentse natuur. Op de baan ligt een familiehotel.

De Peelse Golf (1991, Alan Rijks)
De fraaie, licht glooiende parkbaan met veel waterhindernissen ligt in Evertsoord nabij Venlo. Er zijn vijf verschillende landschappen die gescheiden worden door bomenrijen.

Golfbaan Regthuys (2006, Alan Rijks, Aart Bergsma)
De laagdrempelige baan in Noord-Holland doet alles net iets anders. Veel holes zijn aangelegd op basis van een “feel-good concept”: minder lange par-4 holes waar de minder goede golfer ook een par kan maken maar goede golfers uitgedaagd worden.

GC Reymerswael (1986, Joan Dudok van Heel, uitbreiding Alan Rijks)
Reymerswael ligt aan de Westerschelde en het Schelde-Rijnkanaal en is een “zeebaan” met linksachtige elementen. Geonduleerd en lage begroeiing. Mooie uitzichten.

Golfcenter Rhoon (Oude Maas) (1989, Frank Pennink, uitbreiding Gerard Jol, aanpassingen Alan Rijks)
De rustige polder- en parkbaan met veel waterpartijen ligt in een recreatiegebied aan de Oude Maas ten zuiden van Rotterdam.

Rijswijkse GC (1989, Donald Steel, aanpassingen Alan Rijks)
De waterrijke parkbaan was in het verleden gastheer van het Dutch Ladies Open. Aan de snelweg gelegen maar door de aanleg van een aarden wal wordt geluid geweerd.

Rijswijkse golfbaan
Rijswijkse Golfclub

Wassenaarse GC Rozenstein (1984 Joan Dudok van Heel, 1993 tweede negen en aanpassingen Gerard Jol)
De bezoeker treft in Wassenaar deels een parkbaan, deels open en waterrijke holes. Uitzicht op bollenvelden en duinen. In de afgelopen jaren jaar zijn veel bunkers verplaatst en verbeterd.

GC de Semslanden (1989 Eschauzier & Thate, 1998 tweede negen Gerard Jol)
De baan met bos- en waterrijke holes op de grens van Groningen en Drenthe is rustig en goed onderhouden en kan goed tegen regen. De 18de hole is recent gerenoveerd en heeft nu een soort eilandgreen.

Golfbaan Sluispolder (Noordhollandse) (1983, Joan Dudok van Heel (holes 10-18), 1991 uitbreiding (1-9) Alan Rijks)
De prima polderbaan bij Alkmaar heeft veel goede holes. De baan is langzaam veranderd in een parkbaan maar heeft minder begroeiing dan veel andere parkbanen. De wind speelt een grote rol.

Golfbaan Spaarnwoude (1977, Frank Pennink, Gerard Jol)
De bekende golfclub in het natuurgebied tussen Amsterdam en de Noordzeekust heeft een goede en goed onderhouden wedstrijdbaan (D- en E-holes). Recent zijn alle bunkers gevuld met nieuw en beter zand en er op veel holes is nieuwe drainage gelegd.

Golfbaan de Voortwisch (Winterswijk) (1991, Donald Steel, uitbreiding Donald Steel/Hans Hertzberger, aanpassingen Michiel van der Vaart)
De baan in het Achterhoekse coulisselandschap is eind 2014 uitgebreid naar 18 holes. 

Golfbaan Waterland Amsterdam (1990, Hans Hertzberger)
De waterrijke polder- en parkbaan in Amsterdam-Noord is in de afgelopen jaren flink opgeknapt en veel regenbestendiger dan in het verleden.

Golfbaan Landgoed Welderen (1993 Jan Eschauzier, aanpassingen Michiel van der Vaart)
De rustige baan bij natuurgebied Park Lingezegen, in het groene hart tussen Arnhem en Nijmegen, heeft veel waterpartijen. Flora en fauna staan er hoog in het vaandel. In 2016 zijn alle bunkers onder handen genomen.

Golfbaan Welschap (1993, Joan Dudok van Heel, uitbreiding Alan Rijks, aanpassingen Alan Rijks)
Bos- en parkholes aan de rand van Eindhoven op het voormalige Philips-landgoed De Wielewaal. De kwaliteit van de fairways, bunkers en greens is de afgelopen jaren sterk verbeterd, de bosranden aan de holes zijn opgeschoond en er zijn meer doorkijkjes.

Golfbaan Westwoud (Westfriese) (1990, Gerard Jol)
Een deel van de licht glooiende baan in Hoorn ligt in een typisch West-Fries landschap, een ander deel is bosachtig.

BurgGolf Wijchen (1986, Joan Dudok van Heel)
De afwisselende golfbaan in recreatiegebied de Berendonck in Gelderland heeft veel waterpartijen en is ook deels heuvelachtig.

GC de Woeste Kop (1986, Erik Panneels)
De parkbaan in Axel in Zeeuws-Vlaanderen ligt in een natuurgebied met kreken en bossen.

Golfbaan het Woold (2011, Han Wessels)
De baan nabij Nationaal Park De Groote Peel is al jaren nummer 1 in een ranglijst prijs-kwaliteitverhouding van Leadingcourses.com. Een fraaie combinatie van bos- en heideholes en holes slingerend langs water.

Golfbaan 't Woold
Golfbaan ’t Woold

Zaanse GC (1990, Gerard Jol)
De baan ligt in een fraai Noord-Hollands natuurgebied, omringd door dijken waar afslagplaatsen op zijn aangelegd. Naar 18 holes uitgebreid in 2008 en sindsdien een leuke mix van oude en nieuwe polderholes.

GC Zeegersloot (1984 Frank Pennink, 1990 uitbreiding en aanpassingen Gerard Jol, aanpassingen Frank Pont)
De baan in Alphen aan den Rijn heeft twee verschillende karakters. Negen polderholes met veel water en negen heuvelholes, op een voormalige stortplaats, met veel hoogteverschillen.

BurgGolf Zoetermeer (Westerpark) (1990, Joan Dudok van Heel en G.C. Tückermann)
BurgGolf Zoetermeer is een combinatie van een bos- en parkbaan. Dankzij een grote heuvel op het terrein zijn er ook hoogteverschillen.

GC Zwolle (1994, Alan Rijks)
GC Zwolle biedt een parkbaan met veel water en kleine hoogteverschillen, omgeven door weilanden met vee.