Best van de rest

De volgende banen haalden de Top 50 van 2020 net niet…

GC Zeewolde, Botter-Pluut holes

Golfclub Zeewolde
Golfclub Zeewolde

(1988 Donald Steel, 1995 uitbreiding Alan Rijks)
De parkbaan van Zeewolde heeft niet genoeg punten gescoord om in de Top 50 te blijven. Zeewolde heeft 36 holes; 27 wedstrijdholes en een 9-holes baan met par-3 en par-4 holes.

Lees verder
Over sommige banen zijn de meningen sterk verdeeld en Zeewolde hoort bij die groep. De fans zeggen: “Leuk om te spelen met veel afwisseling en veel doglegs.” De critici zeggen: “Geen echt opwindende baan. Te veel bunkers en doglegs, en de hoeken van de doglegs liggen soms te dichtbij de tee en soms te ver.”
De baan stond in de Top 50 van 2017 op de 48ste plaats maar is uit de lijst gevallen. Zeewolde is wel hard aan de slag met verbeteringen in de baan en duurzaam beheer. In 2018 zijn alle greenside bunkers gerenoveerd: ze zijn gereshaped en voorzien van nieuw bunkerzand. In 2019 worden de fairwaybunkers aangepast. Zeewolde is sinds 2010 GEO-gecertificeerd. Er wordt meer licht en lucht in de baan gecreëerd door de kap van bomen die dichtbij de fairways en greens staan. Als onderdeel van het duurzame beleid wordt sinds 2018 één hole (Botter 6) geheel chemievrij onderhouden. Op deze proefhole worden geprobeerd om op basis van een aantal cultuurtechnische maatregelen de weerbaarheid van het gras te verbeteren. Op de green van Botter 6 en op een andere green (Pluut 6) zijn sensoren geplaatst. Beide greens worden sindsdien gemonitord (vocht, C/E-gehalte, schimmeldruk, etc.). Dit Statera-project zal zeker nog twee jaar voortgezet worden.

Golfbaan Landgoed Bergvliet

Landgoed Bergvliet
Landgoed Bergvliet

(2006 Jol Golf Design, aanpassingen Michiel van der Vaart)
Landgoed Bergvliet staat net niet in de Top 50 maar dat kan in 2021 wel eens anders zijn.

Lees verder
“Met de komst van een nieuwe hoofdgreenkeeper is het onderhoud aanmerkelijk verbeterd”, zegt een van de juryleden. “Bovendien heeft architect Michiel van der Vaart de laatste hole verbeterd. De opmars van Bergvliet zal voor veel concurrentie rond Breda zorgen!”
Daarnaast wordt de sinds 2014 GEO-gecertificeerde baan elk jaar mooier omdat de heide op het golfterrein tussen Breda en Oosterhout sterk wordt gestimuleerd.

Maastrichtsche/International Golf Maastricht

International Golf Maastricht
International Golf Maastricht

(2006, Steve Marnoch, Dimitri Van Hauwaert)
De heuvelachtige Maastrichtsche viel in 2017 uit de Top 50. De jury is verdeeld over de baan die ruim 90 meter boven de zeespiegel ligt.

Lees verder
“De grensoverschrijdende baan verdient een plaatsje in de top 30”, zegt een jurylid over de Maastrichtsche die deels in Nederland ligt en deels in België (vijf van de 18 holes). Ook in 2019 staat International Golf Maatstricht niet in de Top 50 maar wellicht keert de baan over twee jaar terug in de ranglijst. Er is recent namelijk veel gebeurd. Op de “Championship Course” zijn om te beginnen twee nieuwe holes aangelegd (hole 6 en 7) waardoor de routing verbeterd is. Hole 6 is een moeilijke par 3, hole 7 is een dogleg naar rechts met een green die twee plateaus heeft. Hole 16, een voormalige par 3, is een korte risk-and-reward par-4 geworden. Hole 5 heeft een nieuwe green (waarvan de voorgreen en green in België ligt…) en een nieuwe tee (voor de witte teemarkers) met een fraai uitzicht.
De Maastrichtsche, de basis van Golfclub Maastricht en Golfclub Lanaken, heeft verder de voormalige par-3 baan (de “Executive Course”) omgetoverd tot een volwaardige 9-holes baan. Deze Limburg Course, geopend in 2016, bestaat uit zes par-4’s, twee par-3’s en één par-5. Voorts is er de 9-holes par-27 baan, met holes tussen de 35 en 75 meter om te oefenen en voor beginners. Gasten kunnen naast de baan overnachten in het Dormio Resort Maastricht. Dat bestaat uit 124 vakantiehuizen, 100 appartementen en 36 luxe villa’s.

GC De Semslanden

Golfbaan De Semslanden
Golfclub De Semslanden

(1989 Eschauzier & Thate, 1998 tweede negen Gerard Jol)
De baan met bos- en waterrijke holes ligt in een rustig gebied op de grens van Groningen en Drenthe. De droge zandbaan heeft sinds kort een eilandhole.

Lees verder
De baan ligt op de Hondsrug, een zandwal die werd gevormd in de laatste ijstijd. Bij het herstructureren van waterstromen in de afgelopen jaren (zie verderop) zijn enkele holes aangepast. Bijvoorbeeld aanpassingen aan waterpartijen (hole 9 voor het clubhuis heeft nu een eilandgreen) of aanpassingen van tees. Ook is de routing veranderd en bestaan de 18 holes van De Semslanden nu uit twee lussen van negen holes, elk met een eigen karakter. De lus Hondsrug heeft het karakter van de hogere Drentse zandgronden; de Boerveen-lus is meer open en past bij het veenlandschap.
In 2017 is de Semslanden GEO-gecertificeerd en heeft de golfbaan de landgoedstatus verkregen. Sinds 2016 worden er geen bestrijdingsmiddelen meer gebruikt en is het gebruik van meststoffen geminimaliseerd. In 2017 en 2018 is er veel aandacht geweest voor waterconservering in droge tijden en afvoer in natte tijden. De focus van de club ligt op het verbeteren van ecologische omstandigheden om meer kansen te bieden voor bedreigde planten en diersoorten.

GC Midden-Brabant

Golfbaan Midden-Brabant
Golfbaan Midden-Brabant

(2001 Alan Rijks)
Golf & Countryclub Midden-Brabant wordt hoog gewaardeerd. “Midden-Brabant is in mijn ogen de meest ondergewaardeerde baan”, is de mening van een van de juryleden. “Prachtig en afwisselende holes in een mooi coulisselandschap.”

Lees verder
Maar de bij golfers populaire baan in Esbeek haalt de Top 50 niet. De jury is streng: “Een mooi terrein maar te veel zwakke holes voor een plaats in de Top 50.”
De baan ligt op een prachtig landgoed (“De Utrecht”) ten zuidoosten van de stad Tilburg. Aan de kant van het clubhuis is het golfterrein omkaderd door loofbossen van meer dan honderd jaar oud. De holes slingeren langs solitaire bomen en bospartijen.
Lof verdient de overtuigd duurzame aanpak van de exploitant. In 2014 is Midden-Brabant begonnen met een experimentele zoektocht naar duurzamere onderhoudsproducten voor de grasvegetatie zoals organische meststoffen, wormencompost, compost-tea en biostimulerende producten. Dat leverde in het begin een kleine terugslag op maar de kwaliteit van de greens is nu sterk verbeterd en dat proces zal zich naar verwachting voortzetten omdat de greenkeeping hard werkt aan een betere bodembiologie van de greens. “Een goede luchtige bodem resulteert in een gezonde plant die in de toekomst minder water en stikstof nodig heeft”, zeggen management en greenkeeping van Midden-Brabant. “Op een gezonde bodem groeien de gewenste grassoorten. Je moet het probleem behandelen en niet de symptomen.” Een vogelvriendelijk beleid heeft intussen geleid tot meer spreeuwen (die de emelten bestrijden) en mezen (die een wapen kunnen zijn tegen de eikenprocessierups). Een van de vele andere milieuvriendelijke maatregelen is dat al het baanmeubilair gemaakt wordt van hout van het landgoed. “Golfclub Midden-Brabant wil laten zien aan de andere golfbanen van Nederland dat het mogelijk is om te golfen op een mooi terrein terwijl we een positief steentje bijdragen aan het milieu.”

BurgGolf St Nicolaasga/Sint Nyk

BurgGolf Sint Nyk
Sint Nyk

(2001, Paul Rolin, Alan Rijks)
De Friese BurgGolf-baan heeft De Top 50 net niet gehaald.

Lees verder
De baan is een mooie variatie van bosholes, die je in Friesland niet snel verwacht, en open en ruime parklandholes. Sint Nyk wordt gezien als een prima golfbaan waar een brede categorie spelers een fijne ronde kan spelen.

GC ’t Zelle

Golfbaan 't Zelle
Golfbaan ’t Zelle

(1992 Tom MacAulay, 2005 tweede negen)
Ook Golfbaan ’t Zelle heeft de Top 50 net niet gehaald, ook al is de baan met sfeervol clubhuis geliefd bij alle golfers, inclusief een deel van de juryleden.

Lees verder
“Ondanks een paar zwakke holes vind ik dit een Top 50 baan”, zegt een jurylid. “De parkbaan op het gelijknamige landgoed in Gelderland speelt niet makkelijk en ik heb hier vorig jaar genoten.” Een ander: “Het is een zeer ondergewaardeerde baan die wat mij betreft in de Top 50 hoort.” Er zijn veel stemmen voor ’t Zelle maar de Achterhoekse golfbaan staat toch net buiten de Top 50.
De baan in Hengelo is vooral geliefd door de mooie natuurlijke omgeving. ’t Zelle is gesitueerd op een oud landgoed met veel vegetatietypen en een aantal zeldzame plantensoorten. De holes gaan mooi op in de omringende natuur.
’t Zelle is begonnen met een inventarisatie van de bunkers; mogelijk wordt het aantal aangepast en mogelijk wordt een deel van de bunkers aangepast (de bunkerhoogte, het zicht en zandsamenstelling).
De club is sinds 2014 GEO-gecertificeerd. “De baan is qua voorbereiding klaar voor de inperking van middelen zoals die zijn voorgeschreven”, meldt de club. Om het vochtigheidsgehalte op een aantal greens en afslagplaatsen naar beneden te brengen is de kap in de omliggende bospercelen aangepast. “Licht en lucht, agronomie, maar ook flora en fauna spelen een belangrijke rol in de structurele meerjaren-aanpak. En we doen veel kleinere aanpassingen doen als het gaat om het verbeteren van zicht- en speellijnen.
’t Zelle beschikt naast de 18-holes baan ook over een 9-holes par-3 baan.

Golfbaan Het Woold

Golfbaan 't Woold
Golfbaan ’t Woold

(2011 Han Wessels)
Een populaire baan vanwege de natuur, de variatie in holes en de gastvrijheid; maar Het Woold heeft de Top 50 niet gehaald.

Lees verder
Bos- en heideholes en holes slingerend langs water. Het ontwerp is niet sterk genoeg om een plaats in de Top 50 te veroveren maar Het Woold is een aanrader. “Het Woold is helemaal niet onaardig, en het onderhoud is goed verzorgd”, zegt een van de juryleden.
De baan nabij Nationaal Park De Groote Peel is al jaren nummer 1 in een jaarlijkse ranglijst van banen met de beste prijs-kwaliteitverhouding van Leadingcourses.com.
Het Woold is “On Course”; naar verwachting wordt het GEO-certificaat in 2019 gehaald. Sinds de opening in 2011 is er een zeer gevarieerde natuur ontstaan met een grote biodiversiteit. De heidevelden zijn volgroeid en staan in de zomer in volle bloei. De aangeplante bomen zijn al op behoorlijke hoogte en de bloemrijke graslanden zijn in het voorjaar al redelijk bloemrijk. In het begin waren er alleen gele en blauwe tees, maar twee jaar geleden zijn er nieuwe bijgekomen: wit, blauw en oranje. Zoals gezegd is er veel variatie: sommige holes liggen in een volwassen bos, andere gaan door een heidelandschap en er zij holes te midden van bloemrijke graslanden en rietvelden rond een meanderende beek. Deze afwisseling in landschap wordt door spelers hoog gewaardeerd.

The Duke

The Duke golfbaan Veghel
De eilandhole op The Duke

(1991, Robin de Vooght, 2015 uitbreiding Alan Rijks)
The Duke, de baan die vroeger De Hooge Vorssel heette, ligt in een mooie bosrijke omgeving met heide en wordt goed onderhouden. Maar de 18-holes baan van Jumbo-familie Van Eerd in Nistelrode heeft de Top 50 niet gehaald.

Lees verder
Het is volgens velen een leuke baan om te spelen: niet al te moeilijk en met veel variatie (onder meer de bekende eilandhole). Prima voor alle golfers en zeker voor de doelgroep, bedrijven, want The Duke Club wil een ideale netwerkomgeving zijn voor ondernemers, hun relaties en andere gasten. In 2015 is een nieuw clubhuis geopend in een traditioneel Engelse stijl en in 2017 een “suitehotel”, het enige vijfsterren hotel op een golf Nederlandse baan. Volgens sommige juryleden hoort The Duke in de Top 50 thuis: “Ik ben positief verrast door The Duke als 18-holes baan. De baan is heel leuk, de holes zijn afwisselend. Er zijn ook een paar slechte holes, maar The Duke is zeker de moeite waard. Het grootste nadeel zijn de afstanden tussen sommige greens en tees, maar dat is niet onoverkomelijk.” Een ander is minder mild over de aansluiting van de holes en het ritme van de baan: “Een draak van een routing.”
De gevarieerde 18-holes baan heeft de Top 50 niet gehaald, een meerderheid vindt de layout en routing daarvoor niet goed genoeg. Maar wellicht verovert de bos- en heiderijke Brabantse baan in 2021 wel een plaats in de ranglijst. De baan staat nooit stil, er wordt voortdurend aan gewerkt. Eind 2019 worden er weer vier holes aangepakt en volgens het management wordt het “spectaculair”. Het eten op The Duke wordt wel hoog gewaardeerd: het culinaire hart van The Duke is bekroond met twee bestekjes in de Michelin gids en dertien punten in de Gault&Millau gids. In 2018 vertelde Karel van Eerd in het Stan Huygens Journaal van De Telegraaf dat The Duke (nu 65 hectare) uitgebreid wordt met 240 hectare. Van Eerd heeft nog niet laten weten wat er allemaal gaat gebeuren op het nieuwe terrein. Welllicht komt er een tweede 18-holes baan.
Architect Alan Rijks over The Duke
“Een heel bijzonder project is deze business baan die in Nistelrode ligt. Eerst heette de baan De Hooge Vorssel, de naam is nu omgedoopt naar “The Duke”.
De heer Van Eerd wilde als eerste in het land een business golfbaan waar zakenmensen elkaar onder het spelen van een balletje konden ontmoeten en zakendoen. Zo werd een terrein gevonden waar een 9-holes golfbaan werd neergelegd met een clubhuis. Deze negen holes lagen half in een bosgebied en op een oud motorcrossterrein.
De 9-holes golfbaan kreeg een goede naam en werd door zijn succes al snel te klein. Het idee was om er een nieuw project van te maken van 18 holes met een nieuw clubhuis en hotel, terwijl er gewoon doorgespeeld moest worden. Het management en ontwerpteam moesten het uiterste geven om het tot een succes te maken.
Er moesten in het golfterrein veel veranderingen plaatsvinden en het idee om de twee greens van hole 9 en 18 voor het clubhuis te leggen was de moeilijkste keuze. Gelukkig kon iedereen zich vinden in de voorgestelde tekeningen en vanuit de familie was er draagkracht voor deze opzet.
The Duke kreeg negen nieuwe holes en 18 nieuwe tees en greens; met de aannemer is in twee jaar een gefaseerd plan gemaakt en uitgevoerd. Achter de schermen kan alles mooi uitgedacht zijn maar de belangrijkste factor – het weer – hebben we niet in de hand. De zaaitijd in juni-juli is uiterst belangrijk om een goede grasontwikkeling te krijgen en een opening in oktober van dat zelfde jaar te organiseren.
De nieuwe opzet en het concept van dit nieuwe project is enorm succesvol. Het knappe van het gehele proces zit hem ook in het vertrouwen dat het management en de familie hadden in de architecten. Alles is precies op tijd gerenoveerd of vernieuwd, twee jaar geduld is beloond met iets heel bijzonders.
Voor mij als golfbaanarchitect springt er één hole uit in dit project en dat is de zevende, een par 3 van ongeveer 110 meter. In de bestaande vijver hebben we een eiland gemaakt en deze eilandje hebben we voorzien van een muur van natuursteen. De tees liggen op het hoogste punt van de golfbaan en vanaf hiert heb je een geweldig beeld op deze eilandgreen en op de omliggende holes en het landschap.
De presentatie van de golfbaan door de greenkeepers is van ongekende kwaliteit; de golfspelers op The Duke genieten hier elke dag van.”

De Turfvaert

golfbaan Golfpark De Turfvaert
Golfpark De Turfvaert

(2010, Frank Pont)
Golfpark De Turfvaert heeft de Top 50 niet gehaald maar het scheelt weinig. Een van de juryleden zegt: “De Turfvaert is Top 50 materiaal, ondergewaardeerd; door beter onderhoud zou de baan stijgen.”

Lees verder
De Turfvaert is een uitstekende laagdrempelige open baan met linksachtige kenmerken vlakbij Breda. De baan is vriendelijk voor de beginnende golfer en tegelijk uitdagend voor de geoefende speler. Het golfpark draagt de naam van de oude vaarweg uit 1619. Destijds een belangrijke ader voor transport van turf die vandaag de dag nog altijd langs het park meandert.
De directie zegt dat 2018 en 2019 in het teken stonden en staan van het updaten van de holes. Zo is onder meer hole 7 aangepast door het verhuizen van afslagplaatsen en een aanpassing aan het water. Om de doorstroming te bevorderen is de routing aangepast: dezelfde holes maar in een andere volgorde. In 2018 is zijn een nieuwe putting green en drie par-3 oefenholes met zes afslagplaatsen aangelegd. Als deze holes klaar zijn (naar verwachting medio 2019), dan beschikt de Turfvaert over in totaal zes oefenholes van 30 tot 85 meter.

Rijk van Margraten

Golfbaan Het Rijk van Margraten
Golfbaan Het Rijk van Margraten

(2006, gebaseerd op ontwerp van Alan Rijks)
De afwisselende baan is bijzonder fraai gelegen in het Zuid-Limburgse heuvellandschap, tussen landerijen, wijngaarden en oude bossen.

Lees verder
De heuvelparkbaan bij Maastricht biedt originele holes die mooi geïntegreerd zijn in het oorspronkelijke landschap. Margraten is geliefd bij het grote publiek, maar de Rijk-baan staat niet in de Top 50.
In de afgelopen jaren zijn tees gerenoveerd en extra bunkers aangelegd. De bunkers zijn bestendig gemaakt voor stortregens die steeds vaker vallen. De baan behaalde in 2017 het GEO-certificaat. Margraten heeft ook een 9-holes shortgolfbaan.

Landgoed Bleijenbeek

Golfbaan Landgoed Bleijenbeek
Golfbaan Landgoed Bleijenbeek

(2005, Jol Golf Design)
Golfbaan Landgoed Bleijenbeek heeft de Top 50 verlaten. De baan ligt in Afferden, in het rustige Nationaal Park De Maasduinen in de kop van Noord Limburg.

Lees verder
De baan staat bekend om de kasteelruïne die je bij het spelen passeert. “De baan ligt in een prachtige omgeving maar het zijn redelijk saaie holes”, zegt een van de juryleden. “Er zijn wel veel relatief korte holes en daardoor is de baan leuk voor hogere handicappers.” Bleijenbeek is sinds 2011 GEO-gecertificeerd.

En verder …

In alfabetische volgorde…

GC Almeerderhout (1986 Joan Dudok van Heel, Alan Rijks, aanpassingen Bruno Steensels)
De polderbaan van weleer is nu een volgroeide “parkpolderbaan”. De baan is gevarieerd en het onderhoud is goed.

Lees verder
Maar de layout van Almeerderhout scoort niet hoog en daarom haalt de baan de Top 50 niet. De fairways zijn redelijk vlak, de greens zijn niet heel spannend en de bunkering is pover. Een grote renovatie/re-design zou hier wonderen kunnen doen want er is ruimte genoeg en de baan ligt in een mooie, rustige omgeving.
Er wordt intussen wel veel geïnvesteerd in verbeteringen. In 2018 zijn de tees van de lus IJmeer gerenoveerd en in 2019 gaat dat gebeuren met de bunkers op de lus IJmeer. In de komende jaren worden tees en bunkers van de lussen Markermeer, Gooimeer en de par-3 baan gerenoveerd. “Ondanks de crisis van de afgelopen jaren is GC Almeerderhout blijven investeren in de baan en faciliteiten”, meldt de club die sinds 2017 GEO-gecertificeerd is.

Golfpark Almkreek (1995 Alan Rijks, tweede negen 2000)
Golfpark Almkreek in het Brabantse Almkerk ligt in een landschap met typisch Hollandse vergezichten over weilanden, sloten en boerderijen.

Lees verder
Er zijn veel waterpartijen en er is meer hoogteverschil op de polderparkbaan dan je verwacht. Naast de 18-holes golfbaan is er ook een 14-holes par-3/par-4 baan. Golfpark Almkreek is in 2018 overgenomen door Hans Schaap, de eigenaar van de Hollandsche Greenkeeping Maatschappij (HMG).

GC Amelisweerd Utrecht (1997 Gerard Jol)
Een prima baan, vlakbij de stad Utrecht maar ook naast een natuurgebied (met de naam Amelisweerd). Afgezien van treinverkeer is het een rustige baan. De parkbaan, sinds 2018 GEO-gecertificeerd, telt drie grote waterpartijen. Amelisweerd heeft ook een 9-holes par-3 baan.

Golfcentrum De Batouwe (1993 Alan Rijks, derde negen 2004)
De Batouwe telt 27 wedstrijdholes. De baan met veel fruitbomen en boomgaarden ligt in de Betuwe bij het plaatsje Zoelen. De beste tijd om er te spelen is dus in het voorjaar als de fruitbomen bloeien.

Lees verder
Golfcentrum De Batouwe is gelegen in het rivierengebied midden in de Betuwe. Rondom het golfterrein zijn Betuwse fruitboomgaarden. De golfbaan grenst direct aan de rivier de Linge en het Amsterdam-Rijnkanaal. De Peren- en Appel-holes van de 27-holes baan worden gezien als de beste 18.
De Batouwe was in 2004 de eerste Nederlandse baan die het Committed to Green-certificaat kreeg, de voorloper van het GEO-certificaat. Het beheer van de golfbaan is gericht op het ontwikkelen en behouden van de natuurwaarden. Er zijn maatregelen getroffen ten gunste van salamanders en padden en ook is er een vlinderroute aangebracht. Ooievaars vliegen af en aan naar drie nesten. Door het jaar heen zijn er ruim 130 soorten vogels die “gebruik maken” van de golfbaan. Om met minder mest en uren de greens in goede conditie te houden is er gekozen voor een ander regime en andere grassoorten. Het resultaat, aldus de club, is dat er al twee jaar geen bestrijdingsmiddelen meer nodig waren tegen ziektes. Batouwe heeft ook een 9-holes par-3 en -4 baan.

Golfbaan Bentwoud (2012, Jol Golf Design)
Een goede 27-holes pay-and-play baan met veel interessante holes in het drukke midden van het land. Maar de baan is toch rustig want Bentwoud ligt midden in een natuur- en recreatiegebied. De baan is sinds 2016 GEO-gecertificeerd en beschikt ook over een par-3/-4 baan.

Best Golf (1988 Joan Dudok van Heel en Hans Hertzberger, aanpassingen Bruno Steensels)
Een prima licht glooiende baan nabij Eindhoven met negen bosholes en negen parkholes en enkele waterpartijen. De baan ligt op de vloeivelden van de Batafabrieken. Best heeft ook een 9-holes par-3 baan.

Golf Oostburg-Domein de Brugse Vaart (Bram de Vos en Ron Kirby)
De parkbaan van Brugse Vaart, niet ver van Knokke, Brugge en Gent, is recent gerenoveerd.

Lees verder
De baan met veel waterpartijen ligt in Zeeuws-Vlaanderen. In 2016 zijn greens 8 en 17 omgebouwd naar eilandgreens en in de afgelopen jaren zijn ook tees gerenoveerd.
Juryleden waren niet enthousiast over de toestand van de baan in de afgelopen jaren. “De baan krijgt te weinig aandacht”, zegt een jurylid. “De holes lagen er na de droge zomer van 2018 erbarmelijk bij.” “Veel uiterlijk vertoon met dat clubhuis en tuintjes etc. De golfbaan zelf is niet geweldig. Het hobbyisme spat er vanaf en het onderhoud is matig.”
Maar de Brugse Vaart, bekend om het grote witte clubhuis, is wellicht in een overgangsfase, want de directie zegt hard te werken aan duurzame kwaliteit. “Sinds 2016 is jaarlijks een aantal greens vernieuwd en volgens het USGA-type opgebouwd. In 2019 zijn de laatste greens in gebruik genomen. Alle greens zijn nu samengesteld uit 100 procent wit struisgras van het cobra nova ras. Onze doelstelling is om met een ecologisch verantwoorde aanpak de kwaliteit van de baan naar een zo hoog mogelijk niveau te brengen. Met een ‘eco-aanpak’ bedoelen we duurzaam onderhoud waarbij alle schadelijke bestrijdingsmiddelen worden geweerd. Door een intense mechanische aanpak slagen we er in zoveel als mogelijk verlost te zijn van ziektes en/of ongewenste grassen en onkruid.” De Brugse Vaart heeft hiervoor een volledig nieuw machinepark aangekocht inclusief grondbewerkingsmachines en ook meer specifieke machines ter bestrijding van onkruid en dergelijke. De fairways worden sinds 2016 jaarlijks met roodzwenk doorgezaaid. In 2018 is begonnen met het uitdunnen van beplanting om wind en zonlicht meer ruimte te geven.
Intussen is in 2018 ook begonnen met de aanleg van een nieuwe 9-holes baan, naast het huidige parcours. Deze is naar verwachting klaar in 2020/2021. Bovendien wordt in 2019 een grote nieuwe puttinggreen (2.000 m2) voor het clubhuis gebouwd.
Brugse Vaart golfbaan Oostburg
Brugse Vaart golfbaan Oostburg

Golf-Residentie Brunssummerheide (1985, Paul Rolin, Joan Dudok van Heel, 1991 uitbreiding Bruno Steensels)
Het golfterrein in Brunssum beschikt over 45 holes, waaronder een 27-holes wedstrijdbaan. Onderscheidend zijn de hoogteverschillen en vennetjes.

Lees verder
Een van de juryleden over de baan in de bosrijke omgeving van Heerlen, tussen de natuurgebieden Brunssummerheide en de Schinveldse Bossen: “Een paar ‘oneerlijke’ holes maar een goede baan. Een van de moeilijkste banen in het land.” De Blauw- en Geel- holes worden als de beste gezien. Brunsummerheide is een van de banen in Nederland met een hotel op het terrein.

GC Capelle (1991, Donald Harradine)
De 18-holes parkbaan in Capelle aan den IJssel is een oase van rust aan de rand van groot Rotterdam.

Lees verder
De afgelopen jaren heeft Golfclub Capelle volgens eigen zeggen een grote kwaliteitsslag gemaakt. Met gedetailleerde bemestings-, maai- en rolschema’s is de kwaliteit van de greens verbeterd. Verwilderde struiken zijn verwijderd waardoor de bal in bosrijke stukken gevonden kan worden en een herstelshot naar de fairway mogelijk is. Dichtgeslibde vijvers zijn uitgebaggerd en de drivingrange, chippinggreen en puttinggreen zijn voorzien van (led)verlichting. De club zal in 2019 het GEO-certificaat ontvangen.
Golfclub Capelle golfbaan aan den Ijssel
Golfclub Capelle golfbaan aan den IJssel

Golfbaan Catharinenburg (GC Roxenisse) (1989 eigen ontwerp, uitbreiding Alan Rijks)
Roxenisse is een polderbaan met linkselementen. De 18-holes baan op Goeree-Overflakkee in de provincie Zuid-Holland is stil en rustig; geen snelwegen en industrie.

Lees verder
De baan heeft recent het machinepark deels vernieuwd. De focus ligt op het mooier maken van de baan en het verbeteren van de uitstraling van de omgeving. Catharinenburg heeft ook een 18-holes par-3 baan.

Crayestein Golf (GC De Merwelanden) (1988 Henk en Kees Kuijsters)
Crayestein is een gevarieerde golfbaan aan de rand van de Hollandse Biesbosch in Dordrecht. Parklandholes (1 t/m 4), “Biesboschholes” (5 t/m 9), polderholes (10 t/m 16) en bosholes (17 t/m 18) wisselen elkaar af.

Lees verder
Recent is op de zesde hole een nieuwe greenbunker aangelegd en alle bomen aan de rechterzijde zijn gekapt. Hierdoor is er nu een mooi zicht over het spaarbekken (de waterreserve van Dordrecht). Het management heeft verder het bunkerzand vervangen. Een grote teerenovatie zal dit jaar voltooid worden.
In de afgelopen twee jaar zijn er 200 bomen bij geplant en 600 rododendrons; ze zijn volgens de baan voor het aangezicht van de baan een verbetering, ze zijn niet in spel. In de komende jaren komen er meer vlinderstruiken, rozenstruiken en nog meer bloeiende planten: “Goed voor de bijen, vlinders en andere insecten.” Er is verder een paddenpoel aangelegd en ook zijn er nu diverse houtwallen om het insectenleven op de baan te verbeteren. Tussen de tees wordt het gras gedurende het seizoen hoog gehouden met als resultaat dat de natuur gestimuleerd wordt (op de baan wonen herten maar ook bevers). In de nabije toekomst wordt heide aangeplant op holes 5, 17 en 18. Het bos op hole 5 zal opgeschoond worden waardoor het makkelijker wordt om je bal te vinden.

GC De Compagnie Veendam (1989 Gerard Jol, tweede negen 2006)
Een prima en ruim opgezette baan in een groot natuurgebied in het hart van het Groninger land. Met bosgebieden, waterhindernissen en hoogteverschillen. De club in Veendam is sinds 2018 GEO-gecertificeerd en heeft ook een 9-holes par-3 baan.

GC Cromstrijen (1991, Tom MacAuley, aanpassingen Gerard Jol)
De parkbaan in Numansdorp, in de Hoeksche Waard bij Rotterdam, is verbeterd dankzij een re-routing.

Lees verder
De drie voormalige slotholes, die minder spannend waren dan de andere, zijn nu verdeeld over de twee lussen. Zo zijn de meest aantrekkelijke holes beter verdeeld over de waterrijke en gevarieerde baan.
Recent is op drie holes (1, 5 en 10) de drainage vervangen en er zijn acht bunkers gerenoveerd. Er wordt ook hard gewerkt, volgens een bomenplan, aan het creëren van voldoende licht en lucht bij de greens die (vrijwel wekelijks) licht bezand worden.
De golfclub is al sinds 2011 GEO gecertificeerd. De greenkeeping werkt conform de afspraken die gemaakt zijn in de Green Deal en richt zich op het ontwikkelen van betere grassoorten. In 2018 zijn op het vernieuwde gebouw van de receptie en op het dak van het clubhuis 181 zonnepanelen geplaatst. De club werkt nauw samen met Hoekschewaards Landschap en inventariseert samen met vrijwilligers de flora (onder meer zeldzame orchideeën) en fauna (vogels, reeën, zelfs een bever). Cromstrijen heeft ook een 9-holes Compact course.
Golfbaan Cromstrijen
Golfbaan Cromstrijen

Golfbaan Delfland (2003 Jol Golf Design, derde negen 2009)
Pay & play golf bij Delft op een prima 27-holes polderbaan waar voortdurend aan gesleuteld word. Delfland, sinds 2017 GEO-gecertificeerd, heeft ook een 9-holes par-3 baan.

GC Dirkshorn (2009, Alan Rijks)
De baan van Dirkshorn tussen Alkmaar en Schagen is een goede “polderlinks”, een licht glooiende open baan met weinig begroeiing.

Golfbaan Dorhout Mees (1990 Andrew Cude, Paul Rolin, Alan Rijks)
Dorhout Mees (36 holes) is deels een parkbaan maar heeft ook open holes met een linkselement. Veel waterpartijen en vergezichten over de polder van oostelijk Flevoland.

Lees verder
De kans is groot dat Dorhout Mees in de nabije toekomst nog maar negen holes telt. Er is een plan om in 2021 een zonnepark te bouwen op het grote golfterrein in Biddinghuizen.

Golf Residentie Dronten (1997 William Amick, Robin de Vooght)
De parkbaan tussen huizen van de residentie heeft de Top 50 niet gehaald maar Dronten is aan de weg aan het timmeren.

Lees verder
De huiseigenaars van de Golfresidentie zijn eigenaar van de baan. Spelen op de 18-holes baan kon vroeger alleen op uitnodiging, maar nu zijn ook niet-bewoners van het park welkom om er een rondje te spelen.
Alle afslagplaatsen worden gerenoveerd, een deel is al gedaan, en de kwaliteit van de grond wordt verbeterd door te bezanden en door een verbeterde drainage waarbij een groot aantal verticale zandpijpen is aangebracht. De baan wordt intussen ook op een natuurlijke manier “gedroogd” door het vervangen en het herinrichten van aanwezige singels; de wind heeft nu weer vrij spel over de baan.
Dronten bereidt zich voor op een chemievrije toekomst, zegt de club. In 2018 is het GEO-certificaat behaald en er wordt conform deze certificering gewerkt. Al het handgereedschap is nu elektrisch, de maaimachines zijn hybride en er wordt alleen nog biologische olie gebruikt. Voor de beregening wordt hoofdzakelijk gebruik gemaakt van verzameld regenwater. Beschoeiingen worden vervangen voor natuurvriendelijke oevers en een deel van het bomenbestand is vervangen door duurzame typen bomen. De baan biedt ook schuilplaatsen (nestkastjes) voor vogels die mee helpen bij het bestrijden van de emelten. En verder zijn er voorzieningen getroffen (zoals insectenhotels, bijenkorven en bloemenstroken) om een gezonde insectenstand te bevorderen. Een aantal holes wordt begrensd door natuurstroken (orchideeën) en er wordt grenzend aan de baan een natuurgebied ontwikkeld met onder meer paddenpoelen en bloeiende struiken en bloemen.

Golf Event Center (GC Flevoland) (1979 Eschauzier & Thate, tweede negen 1997)
De parkbaan bij Lelystad ligt vlakbij het natuurgebied Oostvaardersplassen. Ondanks veel begroeiing speelt de wind vanaf het IJsselmeer een grote rol.

Lees verder
De toekomst van de 18-holes parkbaan is onzeker. Vanwege slechte exploitatieresultaten willen de eigenaren van het complex de golfbaan verkleinen naar negen holes. De eigenaren hopen te mogen bouwen op het vrijgekomen gebied maar een en ander is afhankelijk van de bereidheid van gemeente Lelystad om het bestemmingsplan aan te passen.

De Goese Golf (1995 Donald Steel, Hans Hertzberger)
De fraaie, waterrijke en grote parkbaan, 75 hectare met negen holes in het midden en negen holes eromheen, ligt in een Zeeuwse polderlandschap nabij het nationaal beschermd natuurgebied de Oosterschelde. Opvallend zijn de knotwilgen die typerend zijn voor dit deel van Zuid-Beveland.

Golfbaan De Golfhorst (1997 Alan Rijks, James Croft)
De Limburgse baan in het hartje van de Peel heeft grote verschillen in hoogte en fraaie vergezichten over de omringende weilanden en akkers. Naast de 18-holes baan in het plaatsje America ligt ook een 9-holes par-3 baan.

BurgGolf Veldhoven/Golfclub De Gendersteyn (1994 Alan Rijks, derde negen 2006)
De afwisselende 27-holes golfbaan van BurgGolf ligt in Veldhoven, in bossen en op een heuvelachtig terrein.

Lees verder
De blauwe lus is een geaccidenteerde bosbaan met hoogteverschillen van soms meer dan 20 meter. De gele lus is een licht glooiende parkbaan. De rode lus is een heuvelbaan met grote waterpartijen en een flink aantal doglegs.

Golf4All Harderwijk (2006 Alan Rijks)
Golf4All ligt bij Harderwijk aan de overkant van het Veluwemeer. De polderbaan is vooral bekend om een par-4 hole met een eilandgreen.

Lees verder
Er is ook een par-3 recreatiebaan op het golfterrein. Het voortbestaan van het hele complex Golf4all is onzeker. In de loop van 2019 zal bekendgemaakt worden of de baan in 2020 en daarna nog (deels) open is.

GC Grevelingenhout (1988 Donald Harradine)
De stille baan bij Bruinisse ligt op een terrein met bossen en wordt omzoomd door een woongebied met vrijstaande villa’s. Waterpartijen en bosschages scheiden de baan en de huizen.

Lees verder
De bomen zijn intussen zo groot en uitgebreid dat er meer gekapt moet worden. De club heeft in 2018 het GEO-certificaat behaald. De focus ligt op “intens uitgevoerd onderhoud met minimale toepassing van mest en bestrijdingsmiddelen; we streven naar de nul-optie.” Grevelingenhout heeft ook een 9-holes par-3 baan.

Leeuwarder Golfclub De Groene Ster (1993, Gerard Jol, tweede negen 2003)
De baan aan de oostkant van Leeuwarden is aangelegd in een gevarieerd Friese landschap met veel waterpartijen.

Lees verder
Golfbaan De Groene Ster heeft een open karakter en is onderdeel van een recreatiegebied met dezelfde naam. De golfbaan ligt naast Natura-2000 gebied De Groote Wielen nabij Leeuwarden. De zuidgrens wordt gevormd door de spoorlijn Leeuwarden-Groningen.
In de afgelopen twee jaar zijn de greens onder handen genomen en er is flink geïnvesteerd in nieuwe drainage. De Groene Ster is sinds 2013 GEO-gecertificeerd en richt zich op een duurzaam en geheel pesticidevrij beheer. Het baanbeheerplan is vernieuwd en er is een nieuw onderhoudscontract afgesloten, waarbij in stappen gewerkt wordt naar kwaliteitsverbetering. Met dat oogmerk wordt jaarlijks door een onafhankelijk deskundige een kwaliteitscontrole uitgevoerd. De Friese club is de komende jaren weer gastheer van het Nederlands Kampioenschap Mixed Foursome Senioren. Dit NK wordt sinds 2016 op De Groene Ster gespeeld.

Golf De Gulbergen (1996 Hans Herzberger/Donald Steel, 2001 tweede negen, aanpassingen Han Wessels)
Op het waterrijke terrein van De Gulbergen liggen een 18-holes en een 9-holes baan (de par 62 Old Course).

Lees verder
De wedstrijdbaan (Sprookjesbaan en Libellenbaan) op Landgoed Gulbergen in Mierlo heeft ook heuvel- en bosholes. Er zijn enkele holes waarvan de afslagen op “de berg” gelegen zijn (de baan ligt in een recreatiegebied, deels op een berg van reststoffen).
Op De Gulbergen zijn in de afgelopen twee jaar vijf fairways gerenoveerd: diepgespit, nieuwe drainage en topdrainage. Ook zijn er bunkers aangelegd en gerenoveerd. De baan heeft accu-aangedreven maaiers aangekocht en in de vijvers een natuurlijke filterinstallatie gebouwd. Er zijn zonnepanelen aangelegd op het gebouw van de drivingrange.

Haarlemmermeersche GC (1986 Christie O’Connor, uitbreiding 1997 Alan Rijks)
De parkbaan ligt in een rustig gebied vlakbij Hoofddorp. De Haarlemmermeersche is lid van de “Club van 27”, het verbond van 27-holes banen in Nederland.

Lees verder
Afgelopen winter zijn alle bunkers gereviseerd. Recent zijn ook vier tees en twee voorgreens gerenoveerd. Bovendien is er op diverse holes extra drainage aangebracht.
Een van de doelstellingen van de Haarlemmermeersche Golfclub is om nog duurzamer te opereren. De club is sinds begin 2018 GEO-gecertificeerd. Er wordt hard gewerkt aan het terugdringen van het straatgraspercentage in de greens. Er is ook geïnvesteerd in een installatie die het beregeningswater verbetert waardoor de ziektedruk op de greens afneemt. De installatie voegt CO2 toe aan het beregeningswater waardoor de Ph-waarde verlaagt. Door aanpassingen van de sproeiers kan er gerichter beregend worden, wat leidt tot minder watergebruik. De club creëert in en rond de baan biotopen voor vogels, insecten en bijen. De kazematten in de baan, oude bunkers van de Stelling van Amsterdam, zijn dusdanig aangepast dat vleermuizen hier weer kunnen huizen. Bovendien is alle buitenverlichting aangepast naar led.
In het voorjaar van 2019 is de par-3 baan van de Haarlemmermeersche Golfclub heropend. Deze Bolstra Course is geheel opnieuw aangelegd en met ruim 220 meter verlengd tot 1.008 meter. De vernieuwde baan is verlicht zodat er ook gespeeld kan worden als het ’s avonds minder lang licht is. De aanpassingen gebeurden onder leiding van architect Alan Rijks.

GC Havelte (1990 Donald Steel, tweede negen 1994, aanpassingen Michiel van der Vaart)
De 18-holes parkbaan Havelte ligt in Zuidwest-Drenthe, tussen de dorpskernen Havelte en Uffelte. De 18 holes grenzen aan het natuurgebied Het Uffelterzand.

Lees verder
De eerste negen holes zijn gesitueerd op een licht geaccidenteerd terrein dat een coulisselandschappelijke uitstraling heeft, terwijl de tweede negen holes een meer parkachtig karakter hebben. “Een afwisselende baan met meestal snelle greens”, zegt een van de juryleden over de baan met enkele waterpartijen en veel oude bomen.

BurgGolf ’s Hertogenbosch/GC De Haverleij (2002 Donald Steel en Martin Ebert)
Een leuke gevarieerde “city course”: men golft op deze baan van BurgGolf tussen woonkastelen door.

Lees verder
De parkbaan heeft authentieke dijkjes en veel waterpartijen. In de afgelopen twee jaar is veel werk verricht in de baan wat betreft tees, drainage, bunkers. Haverleij heeft ook een 9-holes par-3 baan.
Burggolf Haverleij golfbaan
Burggolf Haverleij

Golfbaan Hitland (1993 Gerard Jol)
Vroeger waren er meer, maar Hitland is nu de enige openbare golfbaan van Nederland. Park Hitland, een gebied dat is ingericht voor openbare dagrecreatie en waar de baan onderdeel van is, is in beheer van het Recreatieschap Hitland.

Lees verder
De 18 holes liggen in het polderlandschap tussen Gouda en Rotterdam. Op Hitland zijn in de afgelopen twee jaar rondom een aantal greens renovaties uitgevoerd (aansluiting greens met mounds). Eén green is volledig gerenoveerd.
In verband met duurzaam beheer is de beregening aangepast zodat er preciezer beregend kan worden. Hitland bereidt zich met IPM voor op het verbod op gewasbeschermingsmiddelen. IPM (integrated pest management) is een planmatige aanpak om schade door ziekten, plagen en onkruiden onder een bepaald niveau te houden. Hitland werkt al sinds 2013 met GreenQC, wat volgens het management tot een betere kwaliteit van de golfbaan leidt. De GreenQC neutarliseert volgens de makers achtergrondstraling en dat zou leiden tot een betere grasbezetting, grassamenstelling, een beter wortelgestel en betere vochthuishouding. Met als gevolg minder ziekte en een sneller herstel na schimmelaantasting. Hitland heeft ook een 9-holes par-3 baan.

Heemskerkse GC (1994 Gerard Jol)
De polderparkbaan in het hart van Kennemerland, 15 minuten ten zuiden van Alkmaar, is waterrijk en licht glooiend. De Heemskerkse is sinds 2010 GEO-gecertificeerd en heeft ook een par-3 baan met holes tussen de 88 en 166 meter.

Golfbaan De Hoge Dijk (GC Olympus) (1990 Joan Dudok van Heel, tweede negen 1995, 2000 Gerard Jol, aanpassingen Michiel van der Vaart)
Een prima parkbaan aan de rand van Amsterdam in een deel van het recreatiegebied De Hoge Dijk. De baan staat bekend als Olympus maar dat is de naam van de club die er speelt.

Lees verder
De Holendrecht-holes zijn vrij vlak en open terwijl Bullewijk (gebouwd op stadsafval) glooiend en bebost is De Hoge Dijk is sinds 2010 GEO-gecertificeerd en heeft ook een 9-holes par-3/-4 polderbaan met de naam Abcoude.

Golfbaan De Hooge Rotterdamsche (1990 Gerard Jol)
De Hooge Rotterdamsche scoort goed op publieksranglijsten maar heeft de Top 50 niet gehaald.

Lees verder
“Een leuke baan om te spelen met grote hoogteverschillen en uitzicht op de skyline van Rotterdam”, zegt een van de juryleden. De parkbaan in het Hoge Bergse Bos hoogteverschillen omdat de baan is aangelegd op een heuvelrug van ongeveer 25 meter hoogte. Die heuvelrug bestaat uit resten van Rotterdam na de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog.
Op de baan, die ook bosdelen kent, is de laatste twee jaar veel geïnvesteerd met als doel een kwaliteitsverbetering. De fairways worden extra zwaar bezand en de drainage is met enkele kilometers uitgebreid om een betere speelkwaliteit te bereiken. Ook zijn diverse tees en bunkers gerenoveerd. De rough is aangepakt en er zijn bomen gekapt, om de baan “speelvriendelijker” te maken en doorkijkjes te creëren. De bal is beter te vinden en dat leidt tot een betere doorstroming en minder wachten. “De baan stond bij sommige spelers een beetje bekend als een ‘moeilijke’ of zelfs ‘oneerlijke baan,”, zegt het management. “Door alle gedane aanpassingen proberen we dit uit de wereld te krijgen.” Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op de sinds 2009 GEO-gecertificeerde baan was in 2018 al tot een minimum beperkt.
De oefenvoorzieningen zijn recent uitgebreid met een nieuwe chipping- en pitchinggreen. De grote puttinggreen voor het clubhuis kan ’s avonds verlicht worden
Hooge Rotterdamsche golfbaan
De Hooge Rotterdamsche

Keppelse GC (1932 Del Court van Krimpen, uitbreidingen/aanpassingen Jhr Den Beer, Frank Pennink Jan Eschauzier, uitbreiding 2011 Bruno Steensels)
De gevarieerde baan ligt direct aan een dorpje (Hoog-Keppel) zoals in Schotland gewoon is. De bezoeker speelt een mix van open holes, bosholes en parkbaanholes, waaronder oude (aangepaste) holes uit 1932.

Lees verder
Een zwak punt van de Keppelse is de routing: geregeld is het een flink eind lopen naar de volgende tee. Een sterk punt is de mooie en rustige omgeving.
De Keppelse heeft in de afgelopen jaren de drainage verbeterd zodat de baan in de winter nog droger is. Recent is ook een aantal holes op de baan in de Achterhoek aangepast.
De club, 93 jaar in 2019 en daarmee een van de oudste van Nederland, is op weg naar het GEO-certificaat. Dankzij de plaatsing van 85 zonnepanelen in 2018 kan de vereniging voor de helft in haar energiegebruik voorzien.

Golfbaan De Kroonprins Vianen (2018, Jol Golf Design/Michiel van der Vaart)
De eerste negen holes van deze baan zijn geopend in juli 2016 en de Kroonprins Vianen is nog maar net helemaal af (september 2018). De baan heeft de Top 50 (nog) niet gehaald.

Lees verder
Architect Michiel van der Vaart heeft volgens de jury een leuke baan ontworpen die hard en snel speelt. De greencomplexen zijn wild en spannend. De routing is echter niet optimaal; de holes liggen op verschillende stukken land en af het toe is een stukje lopen naar de volgende tee. De meningen over De Kroonprins verschillen flink: “Ik vind het zeker een top-50 baan. Maar de baan is niet zo goed ‘als beloofd’.” “Leuk bedacht, maar de loopafstanden getuigen van een slechte routing. En de afwerking van enkele greencomplexen is erg ruw en grof. Voor zo’n korte baan had ik meer ‘leuk’ golf bedacht, zoals hole 17. Helaas staan de betere spelers op de meeste tees met een ijzer in hun handen omdat het zo smal en ‘penal’ is.” “De greencomplexen zijn mooi, leuk, onverwacht, maar er ligt op veel holes water naast voor en/of achter de green. De baan is mijn inziens veel te moeilijk voor het beoogde publiek: een breed publiek met een handicap van 20 of hoger.” “Prima baan met potentie.” “Michiel van der Vaart had hier de vrije hand en in mijn ogen is het resultaat iets te overdreven geworden. Te geonduleeerde greens, de Maxima-bunker had een tikkeltje lager gemogen.”
Golfbaan De Kroonprins van Vianen
Golfbaan Kroonprins Vianen

GC De Koepel (2003 Frank Pennink, uitbreiding 2003 Alan Rijks, aanpassingen Frank Pont)
De afwisselende baan van Golfclub de Koepel ligt op een landgoed dat vroeger bekend stond als de Wierdense duinen. Een mooi zanderige gebied met heide en oude inheemse bomen.

Lees verder
Op De Koepel is de afgelopen twee jaar veel aandacht uitgegaan naar “het eerlijker maken van de greens”. De bunkers zijn en worden gereshaped zodat er geen sprake meer is van een downhill ligging. Verder is en wordt de rough vriendelijker gemaakt zodat een bal makkelijker te vinden is maar er wel een herstelslag nodig is om het spel voort te zetten. De Koepel heeft sinds 2010 het GEO-certificaat.

Golfbaan Leeuwenbergh (1988 Gerard Jol, aanpassingen Alan Rijks)
De baan van Leeuwenbergh is vanwege de uitbreiding van snelwegen en tunnels in de omgeving vaak aangepast. De baan ligt op een lappendeken van stukjes grond.

Lees verder
Ondanks die beperkingen treft de bezoeker een aantrekkelijke parkbaan met veel glooiing. Leeuwenbergh is sinds 2018 GEO-gecertificeerd.

G&CC Liemeer (2007 Alan Rijks)
De open polderbaan bij Nieuwveen heeft linkstrekjes en de wind heeft er vrij spel. Liemeer is sinds 2014 GEO-gecertificeerd en heeft naast een 18-holes baan ook een 9-holes par-3/-4 baan.

GC Martensplek (1993 Jan Eschauzier)
De rustige parkbaan met waterpartijen ligt aan het natuurgebied de Goudplevier en is fraai verweven met de Drentse natuur. Op het terrein in Hoogeveen ligt een familiehotel.

De Peelse Golf (1991 Alan Rijks)
De licht glooiende parkbaan met veel waterhindernissen ligt in Evertsoord nabij Venlo, vlakbij het natuurgebied De Peel.

Lees verder
Een jurylid zegt het volgende over de baan: “Een prima terrein maar qua golfbaanarchitectuur matig. De holes zijn uit balans, de hindernissen vaak blind en op de verkeerde plek, en de zichtlijnen zijn matig tot slecht. Bovendien zijn er drie slecht ontworpen holes (8, 12 en 15).”
Maar de club heeft recent de routing veranderd; de holes worden weer gespeeld in de volgorde die de architect van de baan bedoeld heeft. Na een vriendelijke start op een aantal relatief eenvoudige holes voert de baan naar een spannend en boeiend slot, met een finish voor het hoger gelegen clubhuis. De Peelse heeft verder recent een aantal tees gerenoveerd, een nieuwe tee aangelegd (op hole 7) en een paar holes uitgevlakt. De club heeft ook een 6-holes par-3 baan en die is ook voor niet-leden van de club gratis toegankelijk. De Peelse is sinds 2010 GEO-gecertificeerd en waar mogelijk wordt gebruik gemaakt van groene energie (zonnepanelen, warmtepomp, etc.).

Golfresort De Purmer (1989 Tom MacAuley, 2001 uitbreiding Tom McAulay, 2002 uitbreiding Bruno Steensels)
De Noord-Hollandse parkbaan telt nu nog 36 holes en dan is er ook nog een 9-holes par-3 baan. De eigenaar is in gesprek met de gemeente om een deel van de baan te sluiten zodat er ruimte ontstaat voor woningbouw.

Lees verder
De Purmer ligt tussen Purmerend, Volendam en Monnickendam. Het is een van de weinige golfclubs in Nederland met een hotel aan de baan.
De Purmer

Golfbaan Regthuys (2006 Alan Rijks, Aart Bergsma)
Regthuys is origineel en biedt veel variatie. De laagdrempelige baan in Noord-Holland doet alles net iets anders.

Lees verder
Regthuys heeft onder meer een hole in de vorm van een tulp en een hole “die wordt omringd door de Westfriese Omringdijk”. Veel holes zijn aangelegd op basis van een “feel-good concept. “Wij mikken op de gezellige golfer die de tijd neemt voor een ontspannen ronde” zegt de baaneigenaar. “We hebben daarom ook bewust gekozen voor kortere par-4 holes, zodat de holes ook goed te halen zijn voor minder goede golfers.” De commerciële baan is zeer gastvrij en er heerst een zeer ongedwongen sfeer. Om die redenen is Regthuys in 2014 uitgeroepen tot Golfbaan van het jaar. Naast de 18 holes is er ook een 9-holes par-3 baan.

Golfcentrum Reymerswael (1986 Joan Dudok van Heel, uitbreiding Alan Rijks)
De “sea-side course” (gelegen aan de Westerschelde en het Schelde-Rijnkanaal) heeft linkskenmerken. De holes zijn geonduleerd en er is vooral lage begroeiing.

Lees verder
Bijzonder zijn de schepen die langvaren in het kanaal langs de baan die ligt op een knooppunt van Zeeland, Brabant en Vlaanderen. In de afgelopen twee jaar zijn bijna alle tees vernieuwd op Reymerswael. En ook al is er vooral lage begroeiing, er is ook veel snoeiwerk verricht.

Rhoon Golfcenter (Oude Maas) (1989 Frank Pennink, uitbreiding 1991 Gerard Jol, aanpassingen Alan Rijks)
De stille polder- en parkbaan met brede fairways en veel waterpartijen ligt in een recreatiegebied aan de Oude Maas ten zuiden van Rotterdam.

Rijswijkse GC (1989 Donald Steel, aanpassingen Alan Rijks)
De waterrijke polderbaan is veranderd in een parkbaan. De Rijswijkse ligt in de Randstad, tussen Den Haag, Rijswijk en Delft. Geluid van de snelweg naast de baan wordt geweerd door een aarden wal.

Lees verder
De baan was in 1992 en 1993 gastheer van het Dutch Ladies Open. De club is GEO-gecertifieerd sinds 2012. In 2019 worden op negen holes greenside bunkers gerenoveerd of opnieuw aangelegd. Deze bunkers worden onder leiding van architect Alan Rijk zo gemaakt dat ze beter bestand zijn tegen extreme regenval. Ook de oever langs een grote waterpartij op hole 13 wordt gerenoveerd.
Rijswijkse golfbaan
De Rijswijkse

Wassenaarse GC Rozenstein (1984 Joan Dudok van Heel, 1993 tweede negen en aanpassingen Gerard Jol)
De Zuid-holes zijn het oudst en hebben een parkachtig karakter; ze kenmerken zich door fraaie bosschages doorsneden door watergangen die verschillende vijvers met elkaar verbinden. De Noordbaan vertoont kenmerken van een links course, met zichtlijnen naar het duinlandschap.

Lees verder
De Noordbaan en Zuidbaan zijn met een tunnel onder de Kokshornlaan met elkaar verbonden. In de afgelopen jaren heeft Rozenstein bunkers vernieuwd of aangepast en de fairways verbeterd. “Het resultaat van twee keer doorzaaien per jaar is verbluffend”, zegt de club. Rozenstein, sinds 2016 GEO-gecertificeerd, richt zich intussen op een actief duurzaamheidsprogramma dat onder meer bestaat uit actief waterbeheer in samenwerking met het Hoogheemraadschap Rijnland. Elk jaar wordt een aantal bomen gerooid en vervangen door zogenaamde blijvers. Andere recente activiteiten: het inventariseren van het vogelbestand, het aanleggen van een vlindertuin en het inventariseren van paddenstoelen.

Golfbaan Sluispolder (Noordhollandse) (1983, Joan Dudok van Heel (10-18), 1991 uitbreiding (1-9) Alan Rijks)
De polderbaan bij Alkmaar is langzaam veranderd in een parkbaan maar heeft minder begroeiing dan veel andere parkbanen. De wind speelt een grote rol.

Lees verder
Het ontwerp van de polderbaan is leuk maar het onderhoud kan beter, dat is de algemene conclusie van juryleden. De recent aangestelde nieuwe hoofdgreenkeeper kan daar misschien een draai aan geven.
Sluispolder heeft in de afgelopen jaren maatregelen genomen om de waterafvoer en de grondgesteldheid van de kleibaan te verbeteren. Dat is vooral nodig bij grote regenval in korte tijd. Er is uitgebreid contact met het hoogheemraadschap over waterstanden en controle over het peil. In de baan worden waterpartijen en duikers aangepast zodat er sneller water weggepompt kan worden naar een hoger gelegen polder. Er is calcium gestrooid dat tussen de kleiplaatjes gaat zitten met als doel dat de afwatering verbetert. Er wordt ook meer zand ingereden dan normaal.
Volgens het management gaat er de komende jaren fors geïnvesteerd worden in de baan. Zo wordt er extra drainage gelegd en worden er tees gerenoveerd. De sinds 2016 GEO-gecertificeerde club maakt verder een vervolg met het creëren van natuurlijke oevers en in 2019 komt er een volledig nieuw machinepark. De baan wordt zo duurzaam mogelijk onderhouden en op de fairways worden al jaren geen pesticiden meer gebruikt.
Wat betreft gastvrijheid en horeca scoort Sluispolder hoog. De missie van de baan is “Plezier in Sport & Culinair”; het team op de baan heeft als opdracht bij elke gast een lach op zijn of haar gezicht te toveren.” Sluispolder beschikt ook over een 9-holes par-3 baan.

Golfbaan Spaarnwoude (D/E) (1977 Frank Pennink, Gerard Jol)
De wedstrijdbaan van het grote golfcomplex Spaarnwoude (de D- en E-holes) is een prima golfbaan die ook goed onderhouden wordt.

Lees verder
Het complex Spaarnwoude, het grootste golfterrein van Nederland, ligt in een natuurgebied tussen Amsterdam en de Noordzeekust. Er zijn zes 9-holes lussen en er is een 12-holes pitch & putt baan.

Golfbaan De Voortwisch (G&CC Winterswijk) (1991 Donald Steel, uitbreiding 2014 Donald Steel/Hans Hertzberger, aanpassingen Michiel van der Vaart)
De baan ligt in een fraai Achterhoekse coulisselandschap. Eind 2014 is Winterswijk uitgebreid naar 18 holes. Tegelijkertijd zijn enkele oude holes aangepast.

Lees verder
De omgeving is prachtig maar Winterswijk staat niet in de Top 50. Een paar minpunten: de routing is matig en er zijn enkele minder sterke dogleg holes.

Golfbaan Waterland Amsterdam (1990 Hans Hertzberger)
De waterrijke polder- en parkbaan ligt in Amsterdam-Noord vlakbij de ringsnelweg. In de afgelopen jaren is de baan flink opgeknapt en veel regenbestendiger dan in het verleden.

Golfbaan Landgoed Welderen (1993 Jan Eschauzier, aanpassingen Michiel van der Vaart)
De rustige golfbaan met veel waterpartijen ligt in het dorpje Elst in Gelderland, bij natuurgebied Park Lingezegen en midden in het groene hart tussen Arnhem en Nijmegen.

Lees verder
Golfbaan Landgoed Welderen is sinds 2010 GEO-gecertificeerd en heeft ook een 9-holes par-3/-4 baan.

Golfbaan Welschap (1986, Joan Dudok van Heel, uitbreiding Alan Rijks 1993, aanpassingen Alan Rijks)
Golfbaan Welschap ligt op een terrein dat vroeger behoorde tot het Philips-landgoed De Wielewaal dat ook nog gebruikt is door PSV als oefenaccommodatie (gastheer van de PSV golfdag en de PSV Business-competitie).

Lees verder
Welschap ligt aan de westrand van Eindhoven, verscholen tussen de A2 en het Beatrixkanaal. Golfbaan Welschap heeft een openbaar karakter. De park- en bosbaan heeft een aantal fraaie bosholes en waterhindernissen. Welschap is de “official home course” van PSV.

BurgGolf Westerpark (1990 Joan Dudok van Heel en G.C. Tückermann)
De baan van BurgGolf Zoetermeer is een combinatie van een bos- en parkbaan. De golfbaan is deels aangelegd op de voormalige vuilnisbelt van Den Haag.

Lees verder
Dankzij de vuilnisbelt heeft de golfbaan hoogteverschillen tot 25 meter en mooie uitzichten op het omringende polderlandschap.

Golfbaan Westwoud (Westfriese GC) (1990 Gerard Jol, 2005 tweede negen)
De oude negen van de baan liggen op een vuilnisbelt en zijn heuvelachtig. De andere negen holes liggen in een typisch West-Fries landschap en worden omringd door bollenvelden.

Lees verder
In 2018 zijn vier nieuwe tees aangelegd op de parkbaan in Hoorn. In 2019 worden er weer vier tees aangepakt. Verder heeft hole 15 een nieuwe fairwaybunker gekregen en is her en der heide geplant. Bomenpartijen zijn gesnoeid en gekapt om ruimte te maken voor andere bomen en voor meer licht op de greens. De West-Friese is “OnCourse” en verwacht in 2020 het GEO-certificaat te behalen.

BurgGolf Wijchen (Golfclub De Berendonck) (1986 Joan Dudok van Heel, tweede negen 1991)
De parkbaan in recreatiegebied de Berendonck in Gelderland wordt aan drie kanten begrensd door een meer en heeft veel waterholes maar ook bosholes. De baan is ook deels heuvelachtig. Wijchen heeft ook een 9-holes par-3 baan.

Golfvereniging De Woeste Kop (1986 Erik Panneels, aanpassingen Bruno Steensels)
De baan is gecreëerd op een terrein in Axel dat is ontstaan door het opspuiten van grond uit het verbrede kanaal van Terneuzen naar Gent. Er is nu sprake van een 18-holes parkbaan in een natuurgebied met kreken en bossen.

Lees verder
In de afgelopen twee jaar is een aantal holes aangepast volgens een masterplan van architect Bruno Steensels. De komende jaren worden andere aanpassingen gedaan volgens dit plan. Recent is de beregening van enkele tees en greens aangepast en op een aantal holes is het bunkerzand vervangen. De baan in Zeeuws-Vlaanderen is op weg naar GEO-certificering. De hoofdgreenkeeper van De Woeste Kop, Arjen Westeneng, is in 2017 uitgeroepen tot Greenkeeper of the Year.

Zaanse GC (1990 Gerard Jol, tweede negen 2008)
De baan ligt in een fraai Noord-Hollands natuurgebied, omringd door dijken waar afslagplaatsen op zijn aangelegd. Sinds de uitbreiding biedt de Zaanse een leuke mix van oude en nieuwe polderholes. De sinds 2009 GEO-gecertificeerde club beheert het terrein zonder pesticiden.

GC Zeegersloot (1984 Frank Pennink, 1990 uitbreiding en aanpassingen Gerard Jol, aanpassingen Frank Pont)
De baan in Alphen aan den Rijn heeft twee verschillende karakters. De Griendbaan van Gerard Jol (negen polderholes met veel water) en de Heuvelbaan (negen “heuvelholes”, op een voormalige stortplaats, met veel hoogteverschillen). De club is sinds 2014 GEO-gecertificeerd.

GC Zwolle (1995 Alan Rijks, 2003 tweede negen)
De licht glooiende parkbaan ligt in een rustige omgeving en grenst aan weilanden met vee. Op een flink aantal holes komt water in het spel en op de open holes is de wind van invloed.

Lees verder
Golfclub Zwolle, sinds 2011 GEO-gecertificeerd, heeft in de afgelopen twee jaar hole 11 aangepast en een aantal bunkers hersteld.

De club is opgericht in 1985. In het begin werd er gespeeld op een baan op het landgoed Soeslo (Wythem). In 1995 werden, op de huidige locatie nabij de Wijthmenerplas ten zuiden van Zwolle, de eerste negen holes geopend. Medio 2003 was de huidige 18-holes golfbaan met NGF A-status een feit.

Gesloten

Golfbaan Edda Huzid (1989, Paul Rolin, Alan Rijks)
De parkbaan in Voorthuizen, aangelegd in een licht glooiend Veluwse landschap, is sinds mei 2018 gesloten.

Golfbaan Naarderbos (2003, Jol Golf Design, 2006 tweede negen)
De pay-and-play baan met bosholes, parkbaanholes en linksachtige holes op een voormalige vuilstort is gesloten sinds december 2018.