Over ons

De ranglijsten van top50golf.nl – met als belangrijkste ranking de Top 50 van Nederlandse 18-holes golfbanen – worden samengesteld door een groep deskundigen. Dit panel is de nieuwe Top 50 van 18-holes banen aan het voorbereiden. De nieuwe lijst komt in december 2019 uit.

Het hoofddoel van top50golf.nl is het beoordelen van en rapporteren over de kwaliteit van golfbanen zodat deze met elkaar vergeleken kunnen worden en de banen handvatten verkrijgen om zich verder te verbeteren. De beoordelingen en ranglijsten zijn specifiek gericht op de kwaliteit van architectuur, aanleg, agronomie, onderhoud en duurzaam beheer, zodat een aanvulling ontstaat op reeds bestaande beoordelingen door het Nederlandse golfpubliek.

Er zijn tien deskundigen die de hoofdjury vormen. Dat zijn Jan van Mondfrans, Cees Collart, David Davis, Andrew Hastie, Cristian Willaert, Martin Lehmann, Michiel Teeling, Inder van Weerelt, Rob Hoekstra en Maarten Ooms. De tienkoppige hoofdjury van top50golf.nl heeft zich gespecialiseerd in golfbaanarchitectuur en deze panelleden hebben op topbanen over de hele wereld gespeeld. Daarnaast worden bij de samenstelling van de ranglijsten ongeveer honderd kenners geraadpleegd onder pro’s, topamateurs en mensen werkzaam in de golfindustrie. Bart Bikker, die alle banen van Nederland heeft gespeeld behalve GC Slottermolen, wordt ook geraadpleegd.

Top50golf.nl beoogt zo een kwaliteitsmonitor van specialisten te zijn met een onderbouwde mening op basis van kennis en ervaring. Op deze wijze is top50golf.nl een interessante aanvulling op de beoordelingswebsites waarop golfers hun mening geven over banen.

De Top 50 van beste 18-holes banen bestaat al sinds 2006 en is in het verleden gepubliceerd door Golf Weekly en GOLF.NL. Het deskundigenpanel heeft in 2019 besloten om de Top 50 voort te zetten als Stichting Top 50 Nederlandse Golfbanen met een eigen website, top50golf.nl. De Top 50 van 2020 is in een ingekorte vorm gepubliceerd in de laatste editie van 2019 van Golfers Magazine.

Beoordelingssystematiek en criteria

Het jurypanel van top50golf.nl beoordeelt elke twee jaar de bestaande en nieuwe Nederlandse golfbanen op hun kwaliteit: de kwaliteit van het ontwerp (routing, strategie, variatie, look and feel), de kwaliteit van de aanleg (shaping, opbouw van de tees, greens en bunkers, drainage), de kwaliteit van de set-up (zacht-/hardheid, maaicontouren, maaihoogtes, roughbeheer, aanplant) en de kwaliteit van het onderhoud (kwaliteit greens en andere spelonderdelen in de afgelopen periode ). De juryleden leveren eens in de twee jaar commentaar op de banen en leveren persoonlijke ranglijsten in. De banen scoren punten op basis van hoe hoog ze in de ranglijst van ieder panellid staan. De ranglijsten van de hoofdjuryleden tellen hierbij het zwaarst. De baan met het hoogste gewogen gemiddelde aan punten bezet de eerste plaats in de Top 50 van 18-holes banen. De feedback van het panel wordt samengevat in het commentaar bij een golfbaan.

Een ranglijst van golfbanen – ook een ranglijst samengesteld door deskundigen – zal, zoals zo veel rankings, nooit ontdaan zijn van een grote mate van subjectiviteit. Maar dankzij een grote jury van ruim honderd kenners en een objectief pollsysteem levert de beoordelingssystematiek van top50golf.nl een ranglijst op die de golfbanen op een zo eerlijk mogelijke manier beoordeelt en rangschikt op kwaliteit. Hoe dan ook: de ranglijst stimuleert dat er gesproken wordt over golfbanen en golfbaanarchitectuur. Dat is een nevendoel van de Top 50.

Top50golf.nl beoordeelt golfbanen, niet de clubhuizen, de oefenfaciliteiten, de oprit of de service. Het commentaar van het panelleden bevat weliswaar af en toe subjectieve opmerkingen over de schoonheid, charme en uitstraling van golfbanen en hun faciliteiten. Maar het merendeel van het commentaar behelst zaken die min of meer meetbaar zijn. Bijvoorbeeld de variatie van de holes op een baan qua karakter, lengte en windrichting. Of de “playability” van een baan voor spelers van verschillende niveaus. Of de uniekheid van een baan. Uiteindelijk geldt voor iedere deskundige golfbaanbeoordelaar wat voor iedere golfer geldt: een goede golfbaan kun je heel goed herinneren en wil je zo snel mogelijk nog een keer spelen. Top50golf.nl rangschikt die banen op basis van de meningen van honderd kenners die zich verdiepen in golfbaanarchitectuur, aanleg, setup en onderhoud. Zo is de Top 50 in de loop der tijd uitgegroeid tot een gezaghebbende ranglijst.

Appels en peren

In de Top 50 worden klassieke banen vergeleken met nieuwe championship courses en duinbanen met bos- en polderbanen. Ook al kun je appels niet met peren vergelijken, we blijven bij één top 50 van alle Nederlandse banen met 18 of meer holes. Het panel waardeert elke baan op basis van een aantal kwaliteitscriteria en zo kan een goede polderbaan winnen van een minder sterke bosbaan. Maar af en toe stellen we lijsten samen waarin appels wel met appels worden vergeleken en peren met peren: hier bijvoorbeeld vind je aparte ranglijsten van de beste duin-, heide en polderbanen.

Exclusiviteit

Nederland heeft exclusieve clubs zoals The Dutch en The International.  Andere banen “beperken” de toegankelijkheid door een hoge greenfee, maar op die courses kun je, als je aan de handicapvereisten voldoet, wel spelen. De toegankelijkheid van een baan speelt geen rol in de Top 50. Augusta National in de VS kom je ook niet zomaar op, maar we willen allemaal graag weten hoe goed deze baan is ten opzichte van andere.

Best van de rest

Nederland telt bijna 125 banen met 18 of meer holes. Een kleine 75 Nederlandse banen halen de Top 50 van beste 18-holes banen dus niet. Maar het verschil tussen nummer 50 en de banen die niet ver buiten de Top 50 staan is piepklein. Het zijn banen die de Top-50 net niet halen maar wel voorkomen in veel persoonlijke top 50’s van panelleden.  Hier vind je de Best van de rest.

Links

golfsmissinglinks.co.uk
mostuniquecourses.com
planetgolf.com
leadingcourses.com
top100golfcourses.com
De Backspin Best of Belgium