Over ons

De ranglijsten van top50golf.nl, met als belangrijkste ranking de Top 50 van Nederlandse 18-holes golfbanen, worden samengesteld door een groep deskundigen. Dit panel is de 2019-editie van de Top 50 van 18-holes banen aan het voorbereiden; die komt in augustus/september uit.

Het hoofddoel van top50golf.nl is het beoordelen van en rapporteren over de kwaliteit van golfbanen zodat deze met elkaar vergeleken kunnen worden en de banen handvatten verkrijgen om zich verder te verbeteren. De beoordelingen en ranglijsten zijn specifiek gericht op de kwaliteit van architectuur, aanleg, agronomie, onderhoud en duurzaam beheer, zodat een aanvulling ontstaat op reeds bestaande beoordelingen door het Nederlandse golfpubliek.

see Er zijn tien deskundigen die de hoofdjury vormen: Cees Collart, David Davis, Andrew Hastie, Rob Hoekstra, Martin Lehmann, Jan van Mondfrans, Maarten Ooms, Michiel Teeling, Inder van Weerelt, Cristian Willaert. Daarnaast raadplegen we bij de samenstelling van de ranglijsten ongeveer honderd kenners onder pro’s, topamateurs en mensen werkzaam in de golfindustrie. Top50golf.nl beoogt zo een kwaliteitsmonitor van specialisten te zijn met een onderbouwde mening op basis van kennis en ervaring. Op deze wijze is top50golf.nl een interessante aanvulling op de beoordelingswebsites waarop golfers hun mening geven over banen.

De specialisten van top50golf.nl hebben zich gespecialiseerd in golfbaanarchitectuur. De groep is op professioneel niveau actief of actief geweest in de golfwereld. Alle panelleden hebben op topbanen over de hele wereld gespeeld.

go to link De Top 50 van beste 18-holes banen bestaat al sinds 2006 en is in het verleden gepubliceerd door Golf Weekly en GOLF.NL. Het deskundigenpanel heeft besloten om de Top 50 voort te zetten als Stichting Top 50 Nederlandse Golfbanen met een eigen website, top50golf.nl.

Criteria

De juryleden van het Top 50-panel brengen zo veel mogelijk anonieme bezoeken aan Nederlandse golfbanen en beoordelen de banen volgens een vaste beoordelingssystematiek. Een golfbaan kan maximaal 100 punten scoren.

Er wordt allereerst gekeken naar de aanleg en kwaliteit van een golfbaan (shaping, opbouw van de tees, greens en bunkers, drainage – 15 punten). Een ander onderdeel van de beoordeling is het ontwerp van een baan (routing, strategie, variatie, look and feel – 40 punten). Het derde onderdeel betreft de set-up (zacht-/hardheid, maaicontouren, roughbeheer, aanplant – 20 punten). Het vierde onderdeel is het onderhoud (kwaliteit greens en andere spelonderdelen en de baanpresentatie – 25 punten).

Daarnaast wordt gekeken naar factoren als schoonheid, charme, uitstraling, historie. De beoordelingssystematiek geeft antwoord op belangrijke vragen zoals: hoe gevarieerd is de baan, hoe uniek zijn de holes, in hoeverre wordt lengte en in hoeverre wordt accuratesse beloond, in hoeverre wordt een speler gedwongen om na te denken, hoe ‘playable’ is de baan voor een gemiddelde golfer en hoe goed kan men de baan meteen na een ronde herinneren?

Appels en peren

In de top 50 worden klassieke banen vergeleken met nieuwe championship courses en duinbanen met bos- en polderbanen. Ook al kun je appels niet met peren vergelijken, we blijven bij één top 50 van alle Nederlandse banen met 18 of meer holes. Het panel waardeert elke baan op basis van vaste criteria en zo kan een goede polderbaan winnen van een minder sterke bosbaan. Maar af en toe stellen we lijsten samen waarin appels wel met appels worden vergeleken en peren met peren: hier bijvoorbeeld vind je aparte ranglijsten van de beste duin-, heide en polderbanen.

Exclusiviteit

Nederland heeft exclusieve clubs zoals The Dutch en The International.  Andere banen “beperken” de toegankelijkheid door een hoge greenfee, maar op die courses kun je, als je aan de handicapvereisten voldoet, wel spelen. De toegankelijkheid van een baan speelt geen rol in de Top 50. Augusta National kom je ook niet zomaar op, maar we willen allemaal graag weten hoe goed deze baan is ten opzichte van andere.

Best van de rest

Nederland telt bijna 125 banen met 18 of meer holes. Een kleine 75 Nederlandse banen halen de Top 50 van beste 18-holes banen dus niet. Dat is nu eenmaal zo. Maar het verschil tussen nummer 50 en 51 – en ook tussen nummer 50 en 70 – is piepklein. Het zijn banen die de Top-50 net niet halen, ook al komen ze wel voor in veel persoonlijke top 50’s van panelleden. Hier vind je de Best van de rest.

Nieuwsbrief

Links

golfsmissinglinks.co.uk
planetgolf.com