Over ons

De ranglijsten van top50golf.nl – met als belangrijkste ranking de Top 50 van Nederlandse 18-holes golfbanen – worden samengesteld door een groep deskundigen. Dit panel is de nieuwe Top 50 van 18-holes banen aan het voorbereiden. Die komt uit op 13 april 2022. De Top 50 wordt sinds 2020 in een ingekorte vorm gepubliceerd in Golfers Magazine.

De Top 50 van beste 18-holes banen bestaat al sinds 2006 en is een activiteit van de Stichting Top 50 Nederlandse Golfbanen. Met de ranglijst wil de stichting een bijdrage leveren aan betere en beter onderhouden golfbanen. Deskundige beoordelingen dragen eraan bij dat golfbanen vergeleken kunnen worden en geven de clubs en banen handvatten om zich te verbeteren. Daarnaast is het doel om bij golfers belangstelling voor golfbaanarchitectuur te stimuleren. Met meer kennis van zaken ga je als golfer met andere ogen naar golfbanen kijken. Als je meer van golfbaanarchitectuur afweet, wordt golf nog leuker!

De Top 50 wordt samengesteld door een deskundigenpanel waarvan de leden zich gespecialiseerd hebben in internationale golfbaanarchitectuur. Zij laten zich in hun oordeel weer bijstaan door een groot aantal mensen uit de Nederlandse golfindustrie. Het panel is in de afgelopen jaren uitgebreid en verjongd. De groep bestaat op dit moment uit Jan van Mondfrans, Cees Collart, David Davis, Andrew Hastie, Cristian Willaert, Martin Lehmann, Michiel Teeling, Inder van Weerelt, Rob Hoekstra, Maarten Ooms, Bill Branch en Marianne Eleveld. De Stichting Top 50 Nederlandse golfbanen zoekt intussen verder naar andere deskundigen (m/v). Beschouw je jezelf of een vriend(in) als geschikt, neem contact op!

In de twee jaar die vooraf gaan aan elke nieuwe editie van de Top 50 bezoeken de panelleden los van elkaar zo veel mogelijk Nederlandse golfbanen. Deze bezoeken zijn niet op uitnodiging, de juryleden spelen de baan “anoniem”. Daarnaast wordt aan de clubs en banen gevraagd om te melden welke baanaanpassingen er in de afgelopen twee jaar zijn gedaan en wat de plannen voor de toekomst zijn. De Stichting Top 50 Nederlandse golfbanen is veel dank verschuldigd aan alle clubs en banen die op dit verzoek reageren.

De Top 50 is allereerst gebaseerd op een persoonlijke ranglijst van alle panelleden waarin ze toelichting geven op hun keuze. Daarnaast geven de juryleden per baan rapportcijfers voor het ontwerp (routing, variatie, look and feel), de setting (natuur, landschap, omgeving, uitzicht, rust, sfeer), de speelbaarheid (ideaal gesproken is een baan speelbaar en leuk voor betere en minder goede spelers) en de set-up/duurzaam onderhoud (de duurzame kwaliteit van de greens en andere spelonderdelen, presentatie, verzorgdheid). De baan met het beste gemiddelde gewogen cijfer bezet de eerste plaats in de Top 50 van 18-holesbanen.

Top50golf.nl beoogt zo een kwaliteitsmonitor van specialisten te zijn met een onderbouwde mening op basis van kennis en ervaring. Op deze wijze is top50golf.nl een interessante tegenhanger van de vergelijkingswebsite Leadingcourses.com waarop golfers hun mening geven, niet alleen over banen maar ook over faciliteiten en service

Een ranglijst van golfbanen is natuurlijk nooit ontdaan van een zekere mate van subjectiviteit en dat geldt ook voor de Top 50. Maar dankzij de degelijke beoordelingssystematiek worden de banen sinds 2006 op een consistente wijze gerangschikt op kwaliteit. Tevens is de Top 50 een goede reflectie van de verbeteringen die verschillende golfbanen realiseren. Hoe dan ook: de ranglijst stimuleert dat er gesproken wordt over golfbanen en golfbaanarchitectuur. Dat is een nevendoel van de Top 50.

Top50golf.nl beoordeelt golfbanen – niet de clubhuizen, de oefenfaciliteiten, de oprit of de service. Het commentaar van het panelleden bevat weliswaar af en toe subjectieve opmerkingen over de schoonheid, charme en uitstraling van golfbanen en hun faciliteiten. Maar het merendeel van het commentaar behelst zaken die min of meer meetbaar zijn. Bijvoorbeeld de variatie van de holes op een baan qua karakter, lengte en windrichting. Of de “playability” van een baan voor spelers van verschillende niveaus. Of de uniekheid van een baan. Uiteindelijk geldt voor iedere deskundige golfbaanbeoordelaar wat voor iedere golfer geldt: op een goede golfbaan kun je elke hole heel goed herinneren en wil je zo snel mogelijk nog een keer spelen. Top50golf.nl rangschikt die banen op basis van de meningen van kenners die zich verdiepen in golfbaanarchitectuur, aanleg, setup en onderhoud. Zo is de Top 50 in de loop der tijd uitgegroeid tot een gezaghebbende ranglijst.

Appels en peren

In de Top 50 worden klassieke banen vergeleken met nieuwe championship courses en duinbanen met bos- en polderbanen. Ook al kun je appels niet met peren vergelijken, we blijven bij één top 50 van alle Nederlandse banen met 18 of meer holes. Het panel waardeert elke baan op basis van een aantal kwaliteitscriteria en zo kan een goede polderbaan winnen van een minder sterke bosbaan. Maar af en toe stellen we lijsten samen waarin appels wel met appels worden vergeleken en peren met peren: hier bijvoorbeeld vind je aparte ranglijsten van de beste duin-, heide en polderbanen.

Exclusiviteit

Nederland heeft exclusieve clubs zoals The Dutch en The International.  Andere banen “beperken” de toegankelijkheid door een hoge greenfee, maar op die courses kun je, als je aan de handicapvereisten voldoet, wel spelen. De toegankelijkheid van een baan speelt geen rol in de Top 50. Augusta National in de VS kom je ook niet zomaar op, maar we willen allemaal graag weten hoe goed deze baan is ten opzichte van andere.

Best van de rest

Nederland telt bijna 125 banen met 18 of meer holes. Een kleine 75 Nederlandse banen halen de Top 50 van beste 18-holes banen dus niet. Maar het verschil tussen nummer 50 en de banen die niet ver buiten de Top 50 staan is piepklein. Het zijn banen die de Top-50 net niet halen maar wel voorkomen in veel persoonlijke top 50’s van panelleden.  Hier vind je de Best van de rest.

golfsmissinglinks.co.uk
mostuniquecourses.com
planetgolf.com
leadingcourses.com
top100golfcourses.com
De Backspin Best of Belgium