Natuurgolf op Naarderbos

De enige golfbaan van Nederland die gedurende de coronacrisis open is, Naarderbos, is geen golfbaan meer. Het golfterrein aan het Gooimeer is totaal verwilderd maar wel “open”. In afwachting van een nieuw bestemmingsplan wordt de 18-holes baan gebruikt als recreatiegebied.

Naarderbos, ontworpen door Gerard Jol, stond tot 2014 in de Top 50 van beste 18-holes banen in Nederland. In november 2018 ging de poort op slot, de Golfexploitatiemaatschappij Naarderbos ging failliet. Dat was een gevolg van een langdurig en complex conflict tussen eigenaar Michael van de Kuit en de gemeente Gooise Meren (Naarden, Muiden en Bussum) dat nog steeds speelt.

Nu lopen er vooral wandelaars met honden rond op de baan uit 2003 maar op sommige dagen zie je ook nog wel eens een golfer. Je moet dan wel veel ballen meenemen want je raakt ze snel kwijt. Golf op Naarderbos is nu golf in de natuur. De fairways zijn veranderd in hoge rough, in de bunkers staat onkruid en het gras op de kapot gebarsten greens is bijna helemaal verdwenen.

De huidige staat van Naarderbos maakt één ding heel duidelijk: een golfbaan kan niet lang zonder onderhoud. Naarderbos is geen golfbaan meer en zal het ook niet meer worden. Maar hopelijk mag en zal er op andere golfbanen weer snel gegolfd worden want voor onderhoud zijn inkomsten nodig.

Green 18 van Naarderbos
Green 18 van Naarderbos
Green 18 Naarderbos
De cup zit nog in de green op hole 18
Als een green niet wordt onderhouden
tee 18 van Naarderbos
Als een tee niet wordt onderhouden
Hole 18 Naarderbos
Als een fairway niet wordt onderhouden
Hole 1 Naarderbos
De afslagplaats van de eerste hole op Naarderbos; de holeborden zijn er nog