Erkenning voor Domburg en Links Valley

The Links Valley en de Domburgsche Golfclub worden door het gezaghebbende Amerikaanse tijdschrift Golf Magazine gerekend tot de beste 9-holes banen in de wereld. In een nieuwe ranglijst – The 50 Best 9-Hole Courses in the World – bezet de nieuwe baan in Ermelo de 19de plaats. De Domburgsche, de oude 9-holes linksbaan in Zeeland, komt in de lijst voor op de 33e plaats.

Nationaal was er al veel lof voor The Links Valley, de “omkeerbare” 9-holes baan die in 2018 geopend is. Niet alleen van de experts van de website top50golf.nl maar ook van Nederlandse spelers, zo blijkt uit het hoge cijfer dat golfers geven op de website Leadingcourses.com. The Links Valley bezet bovendien de eerste plaats in de Golfers Choice-ranglijst van Beste 9-holes golfclubs van LeadingCourses. Maar nu is er internationaal ook erkenning voor het ontwerp van golfbaanarchitect Frank Pont en zijn bureau Infinite Variety Golf Design.

De initiatiefnemers en eigenaars van Links Valley zijn blij met de waardering van de internationale jury die de banenranglijsten voor Golf Magazine samenstelt. “De erkenning voor onze baan is een grote eer”, zegt Mike Woltering, een van de eigenaren van The Links Valley. “Het is fantastisch dat Golf Magazine nu voor het eerst ook een ranglijst van de beste 9-holes banen in de wereld heeft gepubliceerd en dat wij hierin staan. Het heeft er zeker mee te maken dat 9-holes golf de toekomst heeft, ook in Amerika. Wij haken daar met The Links Valley heel goed op in. We onderscheiden ons door een schitterende heiderijke locatie op de Veluwe en we bieden daarnaast met onze reversible course – een baan die in twee richtingen te spelen is – de variatie die een 18-holes baan heeft. Als je de North Course speelt benader je dezelfde greens van een andere kant dan op de South Course en dat maakt The Links Valley heel speciaal.”

Ook golfbaanontwerper Frank Pont is vereerd door de erkenning voor The Links Valley. “Het is prachtig om te zien dat The Links Valley net als andere Nederlandse grootheden als de Koninklijke Haagsche en De Pan door het bekende golf blad Golf Magazine in de absolute wereldtop wordt geplaatst. Door een omkeerbare baan van negen holes aan te leggen, gebruikmakend van een idee van de klassieke Engelse architect Tom Simpson, hebben we eigenlijk een 18-holes baan op een terrein van negen holes gecreëerd. Het eindresultaat is een mix van de landvormen die aan de Koninklijke Haagsche doen denken, greenvormen die geïnspireerd zijn door De Pan, heidevelden die steeds meer aan de heathlands bij London zullen doen denken op een unieke locatie met hoogteverschillen van meer dan 20 meter.”

Omdat de baan op zandgrond is aangelegd is The Links Valley het hele jaar goed bespeelbaar. De baan is gebouwd door SBA Golf & Groen en dit gespecialiseerde bedrijf voert nu het dagelijkse onderhoud uit.

Op het golfterrein zijn ook oefenfaciliteiten waaronder een grote driving range met een Toptracer-systeem voor swinganalyses en nuttige oefensessies. Hier geeft de golfschool van The Links Valley lessen aan beginners en gevorderden. In het hoofdgebouw op het terrein van The Links Valley is een vergaderruimte, golfshop en brasserie met terras gevestigd waar iedereen welkom is. De brasserie biedt een prachtig uitzicht op de bijzondere golfbaan.

Dit schrijft Golf Magazine over The Links Valley:

“Expert’s take: Situated in an old sand quarry in De Veluwe, the largest heathland area of the Netherlands, this undulating course features height differences of more than 20 yards, something that is quite unusual for courses in the Low country.

Because it took nearly 15 years to secure permits for design, the design team (led by Frank Pont) took years to refine the somewhat complex design concept of a reversible course, following an idea proposed by Tom Simpson some 90 years ago.

The course is a mix of bold landforms, (re)developing heathland, natural sandy waste areas and raised greens sporting mild contours surrounded by lots of short grass. Very few bunkers were used, mostly because they were not needed. Strong emphasis is on the ground game, which works well because the course plays very fast and firm.”

Het commentaar bij Domburg:

“Expert’s Take: One of the oldest links courses in the Netherlands, situated in the narrow dunes of the province Zeeland.

The layout is understated, following a classic out-and-back routing, where especially the outgoing holes provide the most classic experience playing through, among other things, bomb craters of WWII.

Course is a mix of classic and modern design elements; I would like to see it become more old fashioned again.”