Top 15 9-holes banen

Dit is de top 15 van 2019.

1 Domburgsche GC (1914, E.C. Warren, aanpassingen Alan Rijks)

De enige echte linksbaan van Nederland (pal aan zee, op onvruchtbare duingrond) wint nog steeds met ruime afstand van nummer 2, De Haar. De par-70 baan is sinds de laatste ranglijst op kleine punten verbeterd. Schapen begrazen elk jaar de rough waardoor een afgedwaalde bal beter is te vinden. Domburg is prachtig, zeker de lange rit vanuit elders in het land waard. Als er een top 50 was van beste 18-holes én beste 9-holes banen, dan stond Domburg in die lijst.  De Domburgsche werd in 1914 geopend. In 1944 is de baan, waarop de nazi’s bunkers en luchtafweergeschut gebouwd hadden, door de geallieerden gebombardeerd. De bomkraters worden veelal gebruikt als grasbunkers.

2 De Haar (1974, Frank Pennink, aanpassingen Alan Rijks)

De baan van De Haar ligt op een prachtige plek, in het boomrijke park bij Kasteel De Haar. De diversiteit in flora en fauna is al rijk en neemt dankzij advies van ecologen toe. De Haar telt nu nog negen holes maar in 2019 is de club begonnen met een uitbreiding naar 18 holes waarbij de oude negen holes ook worden aangepast door architect Bruno Steensels. (De Haar is inmiddels een 18-holes baan.)

3 Driene (1927, G.M. del Court van Krimpen en W.G. Janssen, aanpassingen Michiel v/d Vaart)

Driene wint net van zijn tijdgenoot in Hattem. Dat is mede dankzij verbeteringen door architect Michiel van der Vaart. Verder wordt de heide op de par-70 baan van Driene gestimuleerd en is er een “short game baan” gekomen zodat beginners meteen op gras kunnen oefenen.

4 Hattemse G&CC (1930, G.M. del Court van Krimpen, aanpassingen Donald Steel, aanpassingen Alan Rijks)

De Hattemse Golf & Country Club ligt in de bosrijke omgeving van het charmante Hanzestadje Hattem. De 9-holes par-68 baan combineert bos- en parkholes en is voor een deel in heuvelachtig terrein gelegen. De holes volgen de natuurlijke glooiingen van zandruggen die in de ijstijd zijn ontstaan. De baan van de Hattemse Golf dateert van 1930 en is in Nederland één van de zestien golfbanen die voor de oorlog ontworpen zijn. Een aantal bomen stamt nog uit de tijd van vóór de oprichting in 1930. In de loop der tijd is de Hattemse niet heel erg veranderd. Acht van de huidige negen greens liggen nog op dezelfde plaats. De huidige vijfde hole was in het begin de negende hole en de huidige zesde hole was in het begin de eerste hole. De huidige derde hole stamt uit 1989. Wel is het karakter van de baan helaas totaal veranderd: het was een heide- en bos baan en nu is de Hattemse een park- en bosbaan. De club werd tot eind jaren vijftig van de vorige eeuw geadviseerd door het bureau van Colt, Alison en Morisson. Welke adviezen zijn gegeven en wat is uitgevoerd, dat is niet helemaal duidelijk.

Hattemse golfbaan
Hole 6, Hattemse G&CC

5 Golfbaan Ameland (1995, Joan Dudok van Heel)

Formeel is “de eerste overzeese baan van Nederland” geen links (de par-72 baan ligt niet aan de kust) maar een ronde op de licht glooiende holes is wel een heerlijke linksbaanervaring. Vooral de zeewind en linksbaanachtige vegetatie zorgt hier voor.

6 Veluwse GC (1965, C.K. Cotton, aanpassingen Alan Rijks/Michiel van der Vaart)

De boomrijke en glooiende par-70 baan in Kroondomein Het Loo wordt door architect Michiel van der Vaart naar een hoger niveau gebracht. De meningen bij de jury zijn wel verdeeld: sommigen zien de Veluwse als een top 5 baan, anderen plaatsen hem buiten hun top-10.

7 Golfbaan Zuid-Drenthe (Michiel van der Vaart,  Jol Golf Design, 2013)

De nieuwe 9-holes par-70 baan met hotel (voorheen Green Meet*s geheten) wordt door alle juryleden de hemel in geprezen. Golf is hier een feest dankzij originele holes op droge zandgrond.

8 Land van Thorn (2006, Frank Pont)

Land van Thorn is net als Zuid-Drenthe een relatief nieuwe baan die hoog in de lijst staat. Het onderhoud van de negen holes (par 72) op Noord-Limburgse zandgrond wordt steeds beter. Land van Thorn verdient ook lof vanwege zijn laagdrempelige karakter.

9 Wassenaarse Golf Groendael (2005, Bruno Steensels)

Leuk en mooi. Goed onderhoud ook, maar een minpunt is dat de par-70 baan op een klein terrein ligt (21 hectare).

10 GC Emmeloord (2009, Jol Golf Design)

Emmeloord is onderscheidend dankzij grote hoogteverschillen: de par-74 baan is deels op een voormalige vuilnisbelt aangelegd. De club in Flevoland met de “hoogste linksbaan boven zeeniveau” gaat nieuwe tees aanleggen voor meer variatie tussen de eerste en tweede negen.

11 Duurswold (2011, Michiel van der Vaart, Jol Golf Design)

Er is steeds meer waardering voor deze mooie, licht glooiende par-74 baan bij Slochteren. Bosholes maar ook open en waterrijke holes met uitzicht over het landschap van Groningen. Minder moeilijk sinds de rough wordt getemd. Er is een plan om de tees aan te passen waardoor de baan van geel en wit minder lang wordt; er komen dan zwarte tees voor topspelers.

Golfclub Duurswold
Golfclub Duurswold

12 GC Gaasterland (2003, Alan Rijks)

De kracht van Gaasterland is de natuurlijke omgeving; de Friese par-70 baan ligt in een gebied dat deel uitmaakt van de ecologische hoofdstructuur. De eerste golfbaan in Europa met een Groenlabel versterkt elk jaar haar groene imago: op het dak van het clubhuis zijn 196 zonnepanelen geplaatst.

13 Amsterdam Old Course (1935, Colt, Alison & Morrison, aanpassingen Frank Pont)

De restauratie van de par-71 baan aan de voet van de Arena is af en een groot deel van de baan is weer glooiend en droog. De gerestaureerde holes zijn interessant, gevarieerd en leuk om te spelen.

14 Golfbaan Kasteel Engelenburg (2003, Donald Steel en Hans Hertzberger)

Een charmante par-72 parkbaan en een clubhuis in een kasteel, dat scoort … Engelenburg is ook op een paar punten verbeterd, bijvoorbeeld de omgeving van de dubbelgreen 3/8. “En bunkers zijn hier zoals ze moeten zijn,” zegt een jurylid, “Komvormig met steile graswanden rondom.” Bij Pin High Golftravel leverde Engelenburg vorig jaar de meeste boekingen op van alle Europese bestemmingen.

15 GC Landgoed Nieuwkerk (1994, Martin Hawtree)

Er is een toenemende waardering voor de negen park- en bosholes (par 71) van de architect die ook de baan van Donald Trump in Aberdeen ontwierp. Bij Leadingcourses.com is Nieuwkerk dit jaar uitgeroepen tot de Hidden Gem, de Verborgen Juweel, van Nederland.

The Links Valley was bij het maken van deze ranglijst nog niet lang geopend. Deze baan komt mogelijk in de nieuwe Top 15 van 9-holes banen die in 2022 verschijnt.

Best van de rest

In alfabetische volgorde.

Albatross Prinsenbeek (1995, Alan Rijks)

De fraaie 9-holes par-70 parkbaan ligt in Prinsenbeek bij Breda. De holes liggen in drie lussen van drie rondom het clubhuis. Het is een listige baan met prachtige houtwallen en bunkers op strategische plaatsen.

Golfcentrum Amsteldijk (2012, Alan Rijks)

Het oefencentrum aan de Amstel heeft ook een goede volwaardige par-68 baan. De negen holes zijn helaas verdeeld over twee percelen en je moet twee keer 400 meter wandelen bij een rondje van negen holes.

Golfpark De Breuninkhof (1992, Thate en Eschauzier)

De omgeving van de par-72 baan bij Apeldoorn is mooi en de afwisseling is groot: park-, weide- en bosholes. Maar sommige fairways zijn veel te smal.

Landgoed Coudewater (2021, Michiel van der Vaart)

De 9-holes par-70 golfbaan is aangelegd in 2020 en 2021, in een bosrijke omgeving op het Landgoed Coudewater te Rosmalen. De baan bestaat uit één par-5, zes par-4 holes en twee par-3s.

Golfbaan Crimpenerhout (2009, Bruno Steensels)

De par-66 baan ligt aan de rand van Krimpen aan de Lek, vlakbij Krimpen aan den IJssel en Capelle aan den IJssel. Crimpenerhout is waterrijk en heeft uitdagende fairways en spannende bunkers.

Golfcentrum Dongen (Toine Berkelmans)

Dongen is een leuke uitdagende 9-holes baan (par 72) waarbij lange en korte holes worden afgewisseld. De landelijk aangelegde baan, die opgaat in de omliggende Brabantse natuur, is zeer geschikt voor de beginnende golfer en de gevorderde golfer.

Dorhout Mees (2021, Michiel van der Vaart)

De grote baan heeft in 2021 plaatsgemaakt voor een nieuwe 9-holes baan. De baan biedt de spanning tussen water en land, nieuw en oud land. Waterpartijen, ophogingen, aangelegde stranden en prachtige begroeiing zorgen voor diversiteit, uitdaging in het golfspel en prachtige uitzichten.

GV De Dorpswaard (1993, Gerard Jol)

Omdat de rough minder hoog is dan vroeger heb je nu meer lol op de par-73 parkbaan in de Bommelerwaard. De club bereidt zich voor op een toekomst zonder bestrijdingsmiddelen door te zorgen voor meer lucht en lucht bij de greens.

Openbare GC Dronten (2009, Robin de Vooght)

In 2015 verkozen tot mooiste “Hidden Gem” van Nederland door bezoekers van Leadingcourses.com. De baan met open holes en bosholes is in 2016 verlengd, de par is van 66 naar 70 gegaan.

The Dunes (voorheen Open Golf Zandvoort) (2000, Nigel Lancaster, Gerard Jol)

“De Kennemer in het klein” is een leuke en uitdagende 9-holes par-58 duinbaan. Door de zandgrond ook in de winter goed bespeelbaar, maar de baan is wel “klein” (zeven keer een par 3 en twee par-4 holes).

Golfbaan Echt-Susteren (2006, Dirk Dekker, Städler Golf)

De Limburgse heide- en parkbaan (par 72) is een ontwerp van de architect die de Rosendaelsche heeft gerestaureerd en daar veel lof voor krijgt. Recent is een nieuw clubhuis geopend.

Golfpark Exloo (Zuidbaan) (2011, Johan van Houdt)

Exloo ligt aan de Drentse Hondsrug. De Zuidbaan (par 70) noemen we in dit overzicht. Er is daarnaast ook een kortere baan (de Noordbaan, par 58). De oudste vijf holes van de baan stammen uit 1999. In 2005 waren er negen holes en sinds 2011 zijn er 18.

Heidemeer (1994, Alan Rijks)

Een gevarieerde combinatie van parkholes en bosholes die langs huizen en het Heidemeer slingeren. De par-70 baan vlakbij ijsstadion Thialf ligt in een heerlijk rustig recreatiegebied. De derde en vierde hole gaan door het Heidebos, de vijfde, zesde en zevende hole liggen langs het Heidemeer, de andere holes liggen in een parklandschap.

G&CC Heiloo (Golfbaan Oosterzij) (2004, Alan Rijks)

Een uitdagende par-69 polderbaan waar de wind vrij spel heeft. Veel variatie en enkele spannende holes.

Golfpark De Hildenberg (2005, Alan Rijks, 2019 renovatie Alan Rijks)

De par-70 golfbaan in Appelscha ligt aan de rand van natuurgebied het Drents-Friese Wold, op Buitenplaats De Hildenberg. De baan kent aantrekkelijke hoogteverschillen, uitdagende waterpartijen, bunkers en duinachtige zandverstuivingen. Na de uitbreiding in 2019 heeft de baan een verrassend mooie layout gekregen en sluit deze goed aan op de natuurlijke omgeving.

GC Hoogland Amersfoort (2013, Alan Rijks/Andrew Hastie)

Net als Weleveld een verrijking voor Nederland. De 9-holes baan met weinig begroeiing en moeilijke harde greens ligt in een mooi landschap aan de rand van Amersfoort. Hoogland is par 68 maar zelfs dan een beetje compact: net te weinig grond voor negen holes.

GC Kagerzoom (1993, Gerard Jol)

“Leuke baan”, is het simpele compliment van veel deskundigen voor de par-70 baan aan de Kagerplassen in Warmond. De polder course met karakteristieke molen is door de jaren heen veranderd in een parkbaan.

Openbare Golfbaan Kralingen (1933, C.K. Cotton, H. Copijn, aanpassingen Bruno Steensels)

De laagst gelegen polderbaan van Europa (7 meter beneden NAP) is kwetsbaar bij veel regen, maar dankzij aanpassingen in de afgelopen jaren beter, leuker en droger geworden. Een bijzondere baan (par 64) in stadsnatuur (aan de rand van het Kralingse Bos). Het clubhuis uit 1933 is een gemeentelijk monument. Het gebouw is geïnspireerd op een golfclub.

Hole 5b van Golfbaan Kralingen
Hole 5b van Kralingen

GC Kromme Rijn (Golfbaan de Brakel) (1998, Gerard Jol)

Een mooie par-70 parkbaan in een mooie omgeving (natuurgebied De Brakel bij Bunnik). Kromme Rijn staat niet stil. Voorbeelden: nieuw fairwayberegening, een nieuwe installatie waarbij meststof met beregeningswater wordt vermengd en een verbouwing van het clubhuis.

Golfbaan de Lage Mors (2008, Frank Pont)

De par-70 baan in het Twentse dorpje Delden, onderdeel van Aparthotel Delden, is mooi gelegen in een coulisselandschap met oude bomen en waterloopjes. Door veel aflopende greens is De Lage Mors niet gemakkelijk.

De Limburg Course van de Maastrichtsche/International Golf Maastricht (2016)

Deze bosrijke en heuvelachtige 9-holes baan (par 70) ligt naast de Championship Course van International Golf Maastricht.

The Mondial (voorheen Nieuwegeinse) (1985, Alan Rijks)

Een afwisselende parkbaan (par 72) met veel water. De snelweg is soms, afhankelijk van de wind, een minpunt, maar het uitzicht op het aangrenzende Kasteel Heemstede is fraai.

Marine GC Nieuwediep (1995, Alan Rijks)

De open 9-holes par-70 baan ligt op het terrein van het Maritiem Vliegkamp De Kooy. Niet-leden kunnen uitsluitend toegang tot de baan krijgen via introductie door een lid van de vereniging.

Old Course Loenen (2009, Alan Rijks)

Genoeg uitdaging op de polder-/parkbaan (par 72) aan het Amsterdam-Rijnkanaal maar OCL is een beetje compact en – met twee par 3’s achter elkaar en later ook twee par 5’s op rij – ook een beetje uit evenwicht. De club heeft in 2019 ruim 13 hectare grond gekocht en mogelijk wordt de baan snel uitgebeid naar 12 of 14 holes.

Old Course Loenen
Old Course Loenen (foto Ruud Taal)

GC Ooghduyne (1993, Gerard Jol, aanpassingen Frank Pont)

De meningen zijn verdeeld over de open par-70 baan in de kop van Noord-Holland op 1 kilometer van de kust, maar er zijn veel Ooghduyne-fans. Zonder wind niet moeilijk, met wind een leuke uitdaging. Dankzij zandgrond is de baan in het Landal-vakantiepark goed bespeelbaar.

Helmondse GC Overbrug (1989, Hans Hertzberger, aanpassingen Frank Pont)

In oktober 2016 is de vernieuwde par-71 baan van de Helmondse geopend: 400 meter langer, met twee par-5 holes en een “eilandhole”. De baan ligt aan de rand van het stadje.

Golfcentrum Roosendaal (voorheen De Stok) (2002, Bruno Steensels)

De 9-holes par-66 baan kent enkele waterpartijen en mooie maar makkelijk bespeelbare semi-rough.

G&CC de Tongelreep (1984, Jos van Rooy, Alan Rijks)

De par-71 stadsbaan in Eindhoven is door de kap van bomen sterk verbeterd en onder de naam Golfcampus is een mooi terrein met oefenfaciliteiten geopend.

Golfparc Sandur Emmen (2006, Frank Pont)

De negen holes (par 68) worden sinds januari 2016 gerund door de club Golfparc Sandur, niet meer door BurgGolf. Clubhuis en baan hebben een grote opknapbeurt ondergaan.

Spandersbosch (2004, Gerard Jol)

De Boschbaan van Spandersbosch is “klein” (par 64) maar wel heel mooi gelegen in de hei en bossen rondom Hilversum. De bosholes zijn te smal en/of hebben te schuine fairways.

Golfbaan de Schoot (Golf & Country Course Sint-Oedenrode) (1973, Joan Dudok van Heel, aanpassingen Alan Rijks)

De Schoot, de thuisbasis van G&CC St Oedenrode, is een gevarieerde en fraaie par-72 parkbaan, maar enkele holes liggen net een beetje te dicht op elkaar.

Golfbaan Spierdijk (GC de Koggen) (2008, Jol Golf Design)

Het is een van de goede nieuwe banen van de afgelopen 15 jaar, deze “Hollandse polder-links” zoals de architect Spierdijk noemt. Aan de rand van een Noord-Hollands dorpje (Spierdijk), open en bloot in de wind, gevarieerde holes. De par-72 baan geeft een Schots gevoel. In 2015 is een modern clubhuis geopend.

GC Weleveld (2015, Michiel van der Vaart)

Nieuw in de ranglijst en een aanwinst. Nog lang niet alle juryleden hebben de par-72 baan bezocht, maar wie er wel was is enthousiast. “Een hidden gem” zegt een van de juryleden over de gevarieerde holes in het mooie Twentse landschap bij Almelo.

Westerwolde (naar een ontwerp van Joan Dudok van Heel)

Golfclub Westerwolde is gelegen in het prachtige Westerwolde in het Zuid-Oosten van de provincie Groningen. De 9-holes par-70 baan ligt prachtig gesitueerd aan de bosrand met uitdagende waterpartijen, bunkers en enkele nauwe fairways. Recreatiepark Emslandermeer is om de hoek van de baan.

Golfbaan De Zeeuwsche (2009, Bruno Steensels)

Een gevarieerd en uitdagend ontwerp met veel water, zoals te verwachten op een baan in Zeeland. Omdat de par-70 baan vrij open is, speelt de wind een grote rol. Net als bij een linksbaan liggen de holes op een uitgerekte strook. Eerst speel je van het clubhuis af. Na hole 4 keer je terug naar het clubhuis. Omdat het terrein niet heel groot is, voelen de holes soms wat “benauwd” aan.

Andere 9-holes banen (par 56+)

Golfbaan De Achterste Hoef (Stichting Golfclub Bladel) (par 58)
Bentwoud, de par-3/-4 baan (Noordwoud) (par 58)
Bleijenbeek, de par-3/-4 baan (2005, Gerard Jol) (par 58)
De Berckt (par 64)
Brunssummerheide, de par-4/-3 baan (Compact Course) (2002, SBA) (par 62)
Golf & Recreatiepark ’t Caves (par 64)
Cromstrijen, de par-3/-4 baan (Compact Course) (Tom MacAulay) (par 60)
Duinzicht (1984) (par 58)
Exloo, de Noordbaan (par 58)
Estec (Alan Rijks) (par 58)
Eyckenduyn (GC Roobeek) (par 58)
Groen-Geel (1982) (par 62)
Gulbergen, de par-3/-4 baan (Old Course) (par 62)
Dutch Golf Hattem (2000, aanpassingen Frank Pont) (par 60)
Hoge Dijk, de par-3/-4 baan (Abcoudebaan) (2005, Gerard Jol) (par 62)
Hoog Vaals (2003, W. Snelders) (par 58)
’t Jagerspaadje (par 60)
Kapelkeshof, Solarisbaan (2006, Ulrich Katthöfer) (par 58)
Kavel II (voorheen Beemster) (2001, Hans Oskam) (par 64)
De Kieviten (1983, eigen ontwerp) (par 58)
Kurenpolder (Main Course) (1991, Alan Rijks) (par 68)
Liemeer, de par-3/-4 baan (Bovenlandenbaan) (2007) (par 62)
Maasduinen Golf (par 58)
Meerssen (1987) (par 58)
Molenslag (2009) (par 58)
Ockenburgh (1996, Gerard Jol) (par 64)
Oegstgeester GC (voorheen UDO Golf) (1986, Aart Bergsma) (par 60)
Ookmeer (2001) (par 62)
Overloon (2012, Alan Rijks) (par 60)
Pettelaar Golf (Bois le Duc) (1992, Eschauzier & Thate) (par 58)
PH Golf (Golfvereniging Prins Hendrik) (2002) (par 58)
Prinses Wilhelmina (1986) (par 58)
Golfclub Putten (voorheen Dutch Golf Putten) (2010) (par 64)
Riel (1987, Berkelmans Greenkeeping) (par 64)
Schaerweijde Golf (1990, eigen ontwerp, aanpassingen Alan Rijks) (par 56)
Scherpenbergh, de par-3/-4 baan (Berkenbaan) (par 58)
Son (1990) (par 56)
Spaarnwoude, Wedstrijdbaan C (Gerard Jol) (par 64)
Spandersbosch, de Boschbaan (2004, Gerard Jol) (par 64)
Spielehof, de Grobbebaan (2008, eigen ontwerp) (par 58)
Stippelberg, de par-3/-4 baan (Executive Course) (2011, Michiel van der Vaart, Jol Golf Design) (par 62)
Tespelduyn, de Bloembollenbaan (2011) (par 62)
Valkenswaardse (1993) (par 58)
Wageningse (1990, eigen ontwerp) (par 60)
Weilensend (Golfclub De Hooikar) (2001, Alan Rijks) (par 60)
Welderen, de par-3/-4 baan (Jan Eschauzier) (par 58)
Zeewolde, de par-3/-4 baan van (Jolbaan) (par 58)

Top 50 18-holes banen