Colt in Nederland

België mag zich gelukkig prijzen dat Tom Simpson zeer actief in het land was, maar Nederland is gezegend met veel banen van Harry Colt. Colt is een van de meest invloedrijke architecten ooit. Hij was buiten Nederland de ontwerper van banen als Sunningdale, Royal Lytham & St Annes, de Eden Course in St Andrews, Muirfield, Ganton, Wentworth, Moor Park, Royal Portrush, Le Touquet La Mer, Saint-Cloud, Royal Zoute en Pine Valley. De meeste overzeese banen van het bureau Colt werden aangelegd tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het werk in Nederland van het architectenbureau is relatief goed behouden.

harry colt golf course architect
Harry Colt

1927 – Het eerste project van Colt in Nederland was een 18-holes baan voor de Kennemer, geopend in 1927. Dit zijn de B- en C-holes. Colt ontwierp later, in 1937, ook een derde negen holes voor de Kennemer, maar die derde negen (de A-holes) werd pas in 1985 aangelegd. Deze holes werden gebouwd onder leiding van de Nederlands-Engelse architect Frank Pennink. Hij nam de routing van Colt over op één hole na, de controversiële dogleg par-4 zesde.
Bij de laatste KLM Opens op de Kennemer werden de volgende holes gespeeld: A1-9, B1-3 en C4-9.
Wie B-C speelt, speelt tegen de klok in rondom de C-holes. Door deze routing is de richting van de wind steeds anders. Colt maakte een soortgelijke routing op Muirfield.
B1 – de par-4 die vertrekt bij het terras van het clubhuis – wordt gezien als een van de beste holes en de par-3 holes van de Kennemer worden geroemd.
Lees meer over Colt en de Kennemer op golfclubatlas.com.

1928 In 1928 werd de 9-holes baan van de Hilversumsche uitgebreid onder leiding van Harry Colt. Hij ontwierp tien holes op het heideterrein waar toen al negen holes van Heny Burrows lagen. De tien holes van Colt zijn nu de holes 3 t/m 7 en 13 t/m 17. Kenners vinden de Colt-holes beter dan de oudere holes. De 18-holes baan van de Hilversumsche is later door andere architecten flink aangepast: in 1954 (Sir Guy Campbell), 1965 (Campbell) en 2009 (Kyle Phillips).

1929 – Het volgende project van Colt (1869-1951) in Nederland was De Pan, de 18-holes die in 1929 is geopend.

1929 – Colt ontwierp ook negen holes voor De Dommel , geopend in 1929. In 1984 kwamen er drie holes bij van Donald Steel en Hans Hertzberger en in 2014 werd de baan door Frank Pont uitgebreid tot 18 holes.

1929 – Colt ontwierp ook een 9-holes baan voor Toxandria, die geopend werd in 1929.
Clubsecretaris Wim Thunnissen ontwierp later nieuwe negen holes. Colts partner John Morrison keurde het plan goed en in 1937 werden de nieuwe negen geopend.

1930 – In 1930 werd de baan van de Eindhovensche Golf geopend: 18 holes van Harry Colt op een groot terrein (90 hectare). Op de Eindhovensche speelt de golfer twee keer een “rondje” met de klok mee. Het tweede rondje wordt gespeeld om het Galgenven, dat niet in spel is. De korte par-4 tweede hole is beroemd. Er liggen twee heide-eilandjes op de fairway. Afhankelijk van de pinpositie moet de speler de ideale lijn van zijn afslag bedenken.

1931 – Colt was vervolgens verantwoordelijk voor de uitbreiding van de oorspronkelijke baan van de Noordwijkse. Hij voegde negen holes toe aan de bestaande negen holes. De uitgebreide baan werd geopend in 1931. Op het oudste gedeelte van de baan worden de holes veranderd van 1 t/m 9 in 10 t/m 18. De nieuwe holes 1 t/m 9 waren aangelegd tussen de oude negen en het dorp, naast de vuurtoren. De oude 18-holes baan van de Noordwijkse bestaat niet meer. De Noordwijkse verhuisde in 1972 naar de huidige 18-holes baan in de duinen bij Noordwijkerhout.

1935 – In 1935 werd in Amsterdam een 18-holes baan geopend van Colt, Alison & Morisson. Alison was de leidende architect. Amsterdam Old Course telt nu nog negen holes. Vijf van de 18 oorspronkelijke holes bestaan nog. Deze zijn in de periode 2012-2018 gerestaureerd.

1938 – In 1937 ging de firma Colt, Alison & Morrison aan de slag in Wassenaar om een 18-holes baan te maken voor zakenman Daniel Wolf. Voor de oorlog werd hier gespeeld door de Wassenaarsche Gofclub De Wildhoeve. De baan werd in juli 1940 gevorderd worden door de bezetter. Wolf wist voor de oorlog naar de VS te ontkomen. Sinds 5 februari 1947 speelt de Koninklijke Haagsche op de baan.

Colt reisde in 1937 niet meer en alleen Morrison en Alison kwamen naar Nederland, maar hun routing en ontwerp kwamen wel onder de ogen van Colt. Morrison en Alison maakten samen de routing maar de baan van de Haagsche is vooral het werk van Alison. Er is maar één fairwaybunker in de hele baan en de greens liggen vaak op een eigen plateau.
Lees meer over de baan van de Haagsche op golfclubatlas.com.

harry colt golf course architect
Harry Colt

Harry Colt was de eerste golfbaanarchitect die niet een professioneel golfer was. Hij was wel een topamateur.