Een geval apart

Links Valley

Links Valley is de eerste “reversible golf course” op het Europese vasteland. Er zijn tien greens. Er zijn tien greens. Er zijn twee routings, South en North. Op de ene dag speel je North en de volgende dag South. Alleen op speciale shotgun-dagen kun je ’s ochtends de ene routing spelen en ’s middags de andere.

Is Links Valley een 18-holes baan? Nee, vindt de meerderheid van de jury van de Top 50. The Links Valley staat dus niet in de Top 50 van beste 18-holes banen … Maar als Links Valley als een 18-holes baan zou zijn beschouwd, dan had de baan de Top 50 wel gehaald …

De jury van de Top 50 ziet Links Valley als twee verschillende 9-holes banen op één locatie. Beide zijn heel goed. North staat op de tweede plaats van de top 20 van 9-holes banen en South op de zesde plaats

Links Valley golfbaan
Links Valley

Lees hier wat de Top 50-jury van de baan in Ermelo vindt …

  • “Het is moeilijk om twee keer negen als 18 totaal te zien. De Links Valley is geen negen holes en geen 18 holes maar een buitencategorie.”
  • “Als 18-holes baan zou ik Links Valley in de top 15 zetten vanwege de schitterende setting, de originele lay-out en het uitdagend spel.”
  • “Ik denk dat dit Frank Ponts beste baan tot nu toe is. Ik doel op North.”
  • “The Links Valley is absoluut een aanwinst alleen al omdat het de enige reversible golfbaan van Nederland is. In de praktijk werkt het ook goed, om North en South dagelijks af te wisselen. De locatie van de baan, midden op de Veluwe, is bijzonder: hoeveel banen worden er tegenwoordig nog op zo’n mooi stuk grond aangelegd? Frank Pont is er in geslaagd om beide 9-holes banen interessant te maken: of je met de klok mee of tegen de klok in speelt maakt niet veel uit, North en South doen niet veel voor elkaar onder. Het terrein dat gebruikt is voor de driving range zou ik persoonlijk gebruikt hebben voor de golfholes, maar ik begrijp de behoefte aan een driving range.”
  • “De beide loops zijn niet op dezelfde dag te spelen; anders zou Links Valley hoog in de Top 50 kunnen staan. De negen holes tegen de klok in zijn iets interessanter dan de clockwise nine. Spelers hebben opties en de baan speelt fast and firm. Verder is het onderhoud goed, ook in de wintermaanden. De baan is nog jong en heeft dus groeipotentie. De waste areas, daaraan wordt nog gewerkt en dat moet ook. Verschralen is nodig, vooral in de buurt van de greens, anders is de baan soms te ‘penal’ (straffend).”
  • “Ik zie Links Valley als een 9-holes baan. Sommige holes zijn spectaculair. Wel moeilijk voor beginners!”
  • “Ik ben erg onder de indruk van het werk; zeer mooie greencomplexen en de baan ligt natuurlijk in de omgeving. Toch zie ik Links Valley meer als een 9-holes baan. Als het 18 verschillende holes in deze stijl zouden zijn, dan zou het een top-15 baan zijn in de Top 50 van 18-holes banen.”
  • “Leuk en uniek, als de baan tot de 18-holes banen gerekend zou worden, staat hij bij mij rond de 25ste plaats.”
  • “Als Links Valley als 18-holes baan beschouwd zou worden, dan zou hij zeker weten in de Top 50 staan.”

Architect Frank Pont van Infinite Variety Golf Design over Links Valley

“Als je van de banen van de oude negen houdt dan moet je deze baan ook in je hart sluiten …”

Lees verder
“Net zoals bij de Swinkelsche ben ik bijna 15 jaar bezig geweest met dit project. Een unieke locatie, waarschijnlijk de laatste golfbaan die midden in de Veluwe gebouwd kon worden, in een oude zandgroeve/vuilstort met hoogteverschillen van meer dan 20 meter. Omdat vanaf het begin duidelijk was dat er geen plaats was voor 18 holes, gebruikte ik het oude idee van Tom Simpson om een omkeerbare baan van negen holes aan te leggen, dus eigenlijk een 18-holes baan op een terrein van negen holes. Omdat dit nog nooit was gedaan in Europa vergde het wel veel denkwerk hoe we de holes zo optimaal mogelijk konden ontwerpen, met name de greens en tees. Het eindresultaat is een mix van de landvormen die aan de Haagsche doen denken, greenvormen die geïnspireerd zijn door de Pan, fairways die niet op een Schotse links baan zouden misstaan, situaties die veelal bump-and-run schoten verlangen van de speler en heidevelden die steeds meer aan de heathlands bij London zullen doen denken. Als je van de banen van de oude negen houdt dan moet je deze baan ook in je hart sluiten …” – Frank Pont