Nieuwe baan voor GC Rosmalen

Op een deel van het terrein van het voormalige psychiatrische ziekenhuis op Landgoed Coudewater wordt een nieuwe 9-holes golfbaan gerealiseerd die zich kan meten met de banen van de grotere clubs in de omgeving. Het betreft een nieuwe baan voor Golfclub Rosmalen die nu elders op het landgoed op een kleine golfbaan speelt.

De ontwerper van de golfbaan, Michiel van der Vaart van Jol Golf Design, heeft nauwe banden met de regio. Zodoende is hij betrokken geraakt bij het project.

“De golfclub heeft de afgelopen jaren veel tijd en energie gestopt in het tot stand brengen van het project”, aldus Van der Vaart. “Ik volgde de ontwikkelingen en zag op het internet een ruw ontwerp voorbij komen. Toen heb ik contact opgenomen, ik wilde de club gaan helpen om er een nog betere en veiliger golfbeleving van te gaan maken.”

Van der Vaart (1971) kent de locatie van de nieuwe baan goed. “Ik ben geboren en getogen in Vught en mijn familie heeft roots in ’s-Hertogenbosch. Als kind heb ik met mijn vader veel gewandeld in de omgeving van Coudewater en in het bijzonder op het Landgoed De Wamberg.” Volgens de golfbaanarchitect, die naam maakte met golfbanen als Golfbaan Stippelberg in Bakel en De Kroonprins Vianen, was de nieuwe baan van Golfclub Rosmalen een grote uitdaging: “Het ontwerpen van een golfbaan op deze plek was beslist niet makkelijk. Heel veel wensen en eisen moesten in acht genomen worden, met name op het gebied van natuurbehoud en -ontwikkeling. Het gebied moet namelijk ook geschikt gemaakt worden als leefgebied voor de das. Daar slagen we in; we voegen zelfs natuur toe en we versterken het historische kampenlandschap, kavels die gescheiden worden door hakhoutwallen.”

Dan waren er ook nog wensen van de club, onder meer dat de baan lang genoeg wordt zodat de vereniging in de toekomst kan meedoen aan de nationale competitie voor clubs met A-status banen. Ook die wens gaat in vervulling. Van der Vaart: “Ondanks een bescheiden hoeveelheid grondverzet zal er een spannende golfbaan ontstaan met veel ruimte voor natuur en subtiele hoogteverschillen die passen in het landschap. Het doel is dat de golfbaan voor leden en gasten elke keer weer uitdagend is. De baan wordt een gebalanceerde afwisseling tussen korte en langere holes. Er is een haalbare par 4 maar ook een par 5 met een eilandgreen.”

De baan zal na de ingebruikname ogen alsof hij er al jaren ligt. “Op het terrein staan al enkele prachtige volwassen bomen en bomenlanen die dadelijk een dominante rol gaan spelen tijdens je rondje golf. De ontwikkeling van woonerven aan de randen van de golfbaan zal het project op een mooie wijze complementeren.”

Golfclub Rosmalen speelt nu op een par-60 baan met drie par-4 holes en vijf par-3 holes. De par van de nieuwe baan wordt 70 en de totale oppervlakte van het nieuwe onderkomen is drie keer zo groot als de huidige locatie.

Golfbaanarchitect Van der Vaart denkt dat de nieuwe baan van Golfclub Rosmalen om verschillende redenen een zeer duurzame onderneming is: “Het is een kleinschalig en overzichtelijk low-budget project. Daarnaast is de zanderige bodem geschikt voor golf en duurzame, ziektebestendige grassoorten. Ten derde zit er een heel solide club achter dit plan, een vereniging met een trouwe achterban. Bovendien ligt de baan in het randgebied van Rosmalen en Den Bosch en is het terrein voor velen op de fiets te bereiken. Tot slot wordt het een 9-holes baan met de NGF A-status die je in korte tijd kunt spelen. Dat past in de tijdgeest.” 

Michiel van der Vaart en Harry de Koning, de aannemer (voorheen van Liebregts) met wie Van der Vaart in het verleden al vaker heeft samengewerkt, staan klaar om te beginnen met de aanleg. De verwachting is dat er al in 2020 een eerste bal geslagen kan worden op het nieuwe terrein.