Old Course Loenen breidt uit

Golfclub Old Course Loenen heeft een stuk grond van 13,7 hectare grond gekocht. De club in Loenen aan de Vecht spreekt van een “eerste stap voor uitbreiding”. De grond ligt ten zuiden van de huidige golfbaan, tussen de N402 en het Amsterdam-Rijnkanaal,

Voorzitter Ben van Doesburgh: “De grond van je buurman is doorgaans maar één keer te koop en daarom hebben wij aan de leden voorgesteld om deze kans nu te pakken. Dat voorstel is met grote meerderheid van stemmen aangenomen. Voor het realiseren van de aankoop wordt gewerkt aan een combinatie van financiering door leden en externe partijen.”

Het aangekochte gebied zal voorlopig een agrarische bestemming behouden. Van Doesburgh: ”Terwijl schapen het land begrazen zullen verschillende teams binnen de club zich in alle rust buigen over de aanleg van nieuwe holes. Maar dat het gebied ‘groen’ is – en blijft – staat nu al vast.”

OLC speelt op een 9-holes baan; 13,7 hectare is te klein voor nog eens negen holes. De toekomstige uitbreiding omvat volgens de club een nog onbepaald aantal holes. Bestuurslid Marco de Jong, verantwoordelijk voor de baan: “De eerste leden hebben zich al spontaan gemeld met suggesties voor de vormgeving van de baanuitbreiding. Die betrokkenheid geeft een heel prettig clubgevoel en bevestigt dat we met zijn allen een goed besluit hebben genomen.”

De aangekochte grond wordt op 1 januari 2020 aan de golfclub overgedragen. Nabij het gebied is recent bij archeologisch onderzoek een oude ijzeren kolfslof gevonden. Die is vergelijkbaar met het blad van een hedendaagse golfclub. De vondst ondersteunt de overlevering dat de golfsport in 1297 in Loenen aan de Vecht is ‘geboren’.

De huidige 9-holes golfbaan van Old Course Loenen is tien jaar geleden in gebruik genomen. De golfclub telt op dit moment 648 leden.